DULIĆ: POSTUPAK LEGALIZACIJE ĆE BITI USPEŠAN

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić izrazio je uverenje da će proces legalizacije objekata ovoga puta uspeti i najavio da će u narednih nekoliko godina milijarde evra biti stavljene u promet nekretnina.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, Dulić je najavio da će u naredne dve sedmice najverovatnije u Beogradu biti održan skup na koji će biti pozvani svi predsednici opština, sa ciljem da se opštine u toj oblasti organizuju na bolji način, jer se do sada pokazalo da često imaju različite aršine.

Rešavanje oko 780.000 pristiglih zahteva za legalizaciju, kako je rečeno, može da počne. Nakon što je zakon o planiranju i izgradnji stupio na snagu, definisan je i potpisan pravilnik, koji tu oblast precizira, a građani su već izračunali imaju li pravo na popust i na koliko rata.

Dulić je najavio i niz seminara, kada je reč o "graničnim slučajevima" i da će svako u Ministarstvu i Stalnoj konferenciji gradova i opština moći da dobije stručno tumačenje.

On je rekao da su pripremljena finansijska sredstva da bi se pomoglo građanima kada je u pitanju prvi talas prikupljanja dokumentacije.

Dulić je dodao da nijedna opština, ni grad, nemaju razloga da ne uđu u roku od 90 dana u postupak prikupljanja papira u ime građana.

Opštine će same da odluče da li će njihovi građani prikupljati papire ili će oni to raditi u njihovo ime, a popusti su ogromni i stepen dokumentacije, koji treba da se prikupi je minimalan, dok su suspendovana sva prava koja su otežavala postupak legalizacije, objasnio je Dulić.

Ohrabruje što opštine i gradovi već sada mogu da reše ogroman broj predmeta koji su bili kompletirani, a koji nisu mogli da budu završeni zbog toga što je nedostajao dokaz o imovinskom osnovu ili susedskim pravima, a sada je to zakonom regulisano, tako da veliki broj objekata može brzo da bude legalizovan, istakao je on.

Zakonom je dopušteno da se naknada za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno cena legalizacije, može dati na rok od 20 godina i zato će legalizacija na mesečnom nivou biti prihvatljiva za džep građana, najavio je Dulić.

Svi inicijalni troškovi kao što je izrada tehničkog izveštaja, kao što je geodetsko snimanje, biće dato na rok od četiri godine i to će, takođe, da umanji cenu, rekao je Dulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar