Država preuzima otplatu stambenih kredita onih koji ostanu bez posla?!

Država ozbiljno razmatra mogućnost da pomogne građanima koji zbog gubitka posla neće moći da otplaćuju stambene kredite, saznaje Press u Ministarstvu ekonomije.

Po toj varijanti, rate kredita bi otplaćivala država u roku od šest meseci do godinu dana, koliko bi bilo ostavljeno ugroženim građanima da se snađu i povrate kreditnu sposobnost.

U Ministarstvu ekonomije naglašavaju da zasad građani Srbije ne kasne mnogo sa otplatom stambenih kredita, ali da se situacija pažljivo prati.

Stanje još nije alarmantno

- Korisnici redovno vraćaju kredite i stanje nije alarmantno. Ali, ako dođe do masovnog kašnjenja građana u otplati stambenih kredita, država će razmisliti o jednoj takvoj meri. Prethodno, moraćemo da vidimo koliko u budžetu ima novca za to - kažu u kabinetu Mlađana Dinkića.

Po rečima ekonomista, bankara i građevinaca, ovakva odluka Vlade bila bi od izuzetne koristi za oživljavanje stanogradnje i tržišta nekretnina. Predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretninama i vlasnik agencije „Evropa ekskluziv" Tomislav Sekulić smatra da je ovo sjajna ideja.
- Ideja da država nekoliko meseci otplaćuje kredit građanina koji ostane bez posla je dosta konstruktivna. To bi i za banke značilo dodatnu meru osiguranja - kaže Sekulić.

On objašnjava da bi garancija države doprinela većoj sigurnosti građana da se odluče da uzmu stambeni kredit.
- To bi psihološki uticalo da se ljudi, koji nisu sigurni u svoje radno mesto i boje se da će ga izgubiti ipak odluče da uzmu kredit za stan. Ova mera države pozitivno bi uticala i na tržište nekretnina. Siguran sam da bi, ako ima volje, država mogla lako da nađe sredstva za to - naglašava Sekulić.

I generalni direktor građevinske firme „Montera" Dragan Kopčalić veruje da bi ovakva mera države doprinela povećanju prometa nekretnina.
- Potrebno je razmišljati o novim merama za period narednih 10 godina nakon izlaska iz krize. Ne očekuje se radikalna promena situacije u socijalnom smislu i teško će se vratiti vreme od pre krize. Zato su nam potrebni novi uslovi ekonomije i nove mere, a država je ključna za rešavanje tih problema. Srbija može dodatno da stimuliše razvoj tako što će na neki način rasteretiti budućeg kupca - navodi Kopčalić.

Garancija pruža sigurnost

On kaže da država može građanima da pruži određenu sigurnost ako izgube posao.
- Preuzimanje obaveza bilo bi veoma korisno, jer se ne bi dozvolilo da banka korisniku kredita blokira račune. Garancija države bila bi dodatna motivacija i za banke da lakše odobravaju kredite. Vlada bi mogla da pronađe sredstva u budžetu jer za to nije potrebno mnogo - kaže Kopčalić.
Kako saznajemo, o ovoj meri razmišljaju i u pojedinim zemljama u regionu kako bi pospešili stanogradnju i pomogli građanima u vremenu krize.

Ministarstvo finansija: Razmotrićemo tu ideju

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je budžet za 2010. godinu definisan i usvojen u skladu sa našim mogućnostima i programom koji Srbija ima sa MMF-om. Ipak, ne isključuju mogućnost rebalansa.
- Usvojenim budžetom nisu predviđena sredstva za ovakvu vrstu namene. Ipak, u zavisnosti od razvoja situacije i ostvarenja makroekonomskih projekcija za 2010. godinu, blagovremeno će se proceniti da li postoji potreba za rebalansom. U slučaju da se utvrdi da takva potreba postoji, sve inicijative i mere koje bi mogle biti uključene biće pažljivo razmotrene - navode u ovom ministarstvu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar