Deset godina za dobijanje papira

Tačan broj nelegalnih objekata se još uvek ne zna, jer iako je predato oko 700.000 zahteva za legalizaciju, oko 10 do 15 odsto su ili duplirana dokumenta, ili su dovitljivi projektanti, predajom praznih, samo potpisanih zahteva, „zauzeli mesta“ sa ciljem da ih prodaju vlasnicima koji su propustili zakonski rok. S druge strane, zahtevima nije obuhvaćen čitav niz državnih objekata koji su decenijama unazad građeni bez građevinskih dozvola ili im nije odobrena upotreba.

Ipak, nesumnjiva želja i Ministarstva i opština da se stavi tačka na nelegalnu gradnju, u praksi je naišla na čitav niz prepreka, zbog kojih se u promilima meri broj rešenih zahteva. Zbog toga je nedavno usvojenim izmenama zakona pojednostavljena procedura legalizacije, a Stalna konferencija opština i gradova juče je predstavila akcioni plan koji predstavlja svojevrsno uputstvo za primenu zakona.

- Visoki troškovi i nesnalažljivost građana usporavali su ovu proceduru, i odlučili smo da se opština postavi kao servis u tom poslu, da u ime stranaka pribavlja dokumentaciju i sklapa ugovore sa geodetskim i projektantskim kućama koje su deo procedure. Uz to, drastično smanjene troškove legalizacije, građani će moći da otplaćuju u narednih 20 godina. Zaključili smo i da prvi korak mora da bude informisanje građana, pa ćemo svima koji su podneli zahtev za legalizaciju poslati pismo na kućnu adresu u kome ćemo navesti mogućnost da sa opštinom sklope ugovor, koji će im, uz to, omogućiti i kreditiranje troškova u ovom poslu - objasnio je gradonačelnik Paraćina Saša Paunović, koji je i predsednik SKGO.

On je objasnio da će već za dva meseca početi klasifikacija predatih zahteva, zatim će opštinske komisije obići teren i na licu mesta građanima objašnjavati šta je u njihovom slučaju najcelishodniji put. Potom sledi sklapanje predugovora sa opštinom, na osnovu koga će ona moći da otvori proceduru javnih nabavki sa projektantskim i geodetskim firmama, ali, kako je naglasio Paunović, već sada je izvesno da će to, kao i kapacitet administracije u Republičkog geodetskog zavoda, biti usko grlo, zbog čega bi, procenio je Paunović, legalizacija mogla da se protegne u narednih sedam do 10 godina.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zbog čega je Ministarstvo preporučilo građanima da sklope ugovor sa opštinom kada je Komisija za borbu protiv korupcije ocenila da u tom modelu postoji koruptivni potencijal, ministar Dulić je pozvao medije i građane da budno prate sve što se događa sa legalizacijom u njihovoj sredini.

- Svaki korak u građevinarstvu može da ima koruptivni potencijal. Ali, predstavnici Komisije za borbu protiv korupcije učestvovali su u radu grupe koja je pravila ova dokumenta. Zaključili smo da legalizacija, sa popustima koji se kreću i do 99 odsto, nije više atraktivna za koruptivne poslove - rekao je Dulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar