Čačani izgradili socijalne stanove, ali ne mogu da ih usele?

Socijalni stanovi u čačanskom naselju Obrež još nisu useljeni, iako su izgrađeni pre četiri i po meseca. Sva je prilika da se to neće dogoditi ni do kraja 2014. godine.

Da bi socijalno ugroženi Čačani mogli da reše stambeno pitanje potrebno je da Vlada Srbije donese uredbu o korisnicima socijalnih stanova, na šta se čeka punih devet meseci.

- Još u julu smo se dopisom obratili kabinetu ministarke Zorane Mihajlović, želeći da na taj način ukažemo na svu pogubnost neusvajanja ove uredbe. Još nismo udostojeni odgovora. Pre izvesnog vremena obavili smo i usmeni razgovor, imali komunikaciju putem elektronske pošte, više ne znamo šta da učinimo - kaže direktor Stambene agencije Čačka Milan Draškić.

On naglašava da je Stambena agencija planom poslovanja ukalkulisala prihode od naplate zakupa u stambenim jedinicama i da je do sada samo po tom osnovu izgubila oko 6.000, a ukupni gubici su još veći.

- Imamo i dodatne troškove, budući da smo morali da angažujemo čuvare objekata kako ih neko ne bi oštetio ili se u njih bespravno uselio. Osim toga, mesečno gubimo 1.500 evra jer nismo u mogućnosti da korisnicima naplatimo zakup - navodi Draškić.

Čačak je prvi grad koji je uz finansijsku pomoć vlade okončao izgradnju 24 stana za socijalno stanovanje. Tokom leta radovi su završeni i u Kraljevu. S druge strane, izgradnja ovih stanova još traje u Nišu, Kikindi, Zrenjaninu i Pančevu.

- Sada se nalazimo u apsurdnoj situaciji da smo praktično kažnjeni zbog toga što smo godinu dana pre roka završili ove stanove, jer ne možemo da ih dodelimo onima kojima su najpotrebniji - kaže Milan Draškić.

Potencijalni korisnici stanova na Obrežu već mesecima čekaju bilo kakvu informaciju o mogućnosti da se usele u komforne stanove koje bi plaćali po ceni manjoj od evra po kvadratu i polako gube strpljenje.

- Ćerka koja živi sa malim detetom već dugo čeka da se useli u neki od stanova na Obrežu. Sada živi u garsonjeri i skoro celu platu daje na kiriju. Zaista nema smisla što ovoliko odugovlače. Makar da znamo na čemu smo, bilo bi nam lakše - kaže Milica Parezanović.

Politika umešala prste?

U delu vladajuće koalicije, Novoj Srbiji, nemogućnost useljenja socijalnih stanova tumači se kao kao pokušaj sabotiranja od strane SNS, “pošto gradonačelnik nije iz njihovih redova”.

- Simptomatično je da se ovo događa u Čačku i Kraljevu, gradovima gde naprednjaci nemaju svoje gradonačelnike. Mislim da je i na ovako osetljivom pitanju politika umešala prste - rekao nam je jedan od čačanskih novosrbijanaca.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar