Brže i jednostavnije do građevinske dozvole

Vlada Srbije trebalo bi ovih dana da usvoji Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji, po kome bi investitor za svega nekoliko meseci mogao da dobije sve neophodne dozvole za početak gradnje nekog objekta. Ukoliko predlog prođe Skupštinu i postane zakon, administracija će svoj posao morati da završi za najduže mesec dana, a samo od investitora zavisi koliko će mu vremena biti potrebno za izradu glavnog projekta.

Uprošćavanje mučne i dugotrajne procedure kroz koju prolaze svi oni koji žele da grade u Srbiji biće i osnovna promena u novom zakonu o uređenju prostora i izgradnji. Investitori više neće raditi idejni projekat, pribavljati akt o urbanističkim uslovima ili odobrenje za gradnju, kako piše Blic. Takođe, posao preduzetnika više neće biti ni da pribavlja saglasnosti od javnih i komunalnih preduzeća, a to će biti zadatak sekretarijata za urbanizam ili nadležne opštinske službe.

Da bi počeo da gradi na određenoj parceli, preduzetnik će zvanično morati da prođe samo tri koraka - pribavljanje lokacijske dozvole, izrada glavnog projekta i izdavanje građevinske dozvole.

Pre nego što krene u postupak za dobijanje dozvole, može se preko nadležnog organa uprave ili sekretarijata za urbanizam informisati šta je na toj lokaciji dozvoljeno da se gradi. Podatak o osnovnim urbanističkim parametrima može se dobiti pismeno ili se o tome može informisati preko sajta nadležnog organa. Zvanična procedura započinje onog momenta kada investitor podnese zahtev za izdavanje lokacijske dozvole. On mora da sadrži dokaz o vlasništvu ili zakupu određene parcele i, ukoliko je to neophodno, projekat preparcelizacije.

- Taj projekat se radi ukoliko, na primer, imate dve parcele koje je potrebno spojiti da bi se formirala građevinska parcela. Njega radi odgovorni projektant, a sekretarijat za urbanizam ili nadležna opštinska služba ima rok od deset dana da ga odobri - kaže Nebojša Janjić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja.

Ukoliko su papiri uredni, nadležni organ uprave ima rok od 15 dana da izda lokacijsku dozvolu, a u njoj stoje podaci o vlasniku ili zakupcu, kao i buduća namena objekta. U njoj su takođe navedene „građevinske, regulacione i visinske linije“, dozvoljeni indeks izgrađenosti, uslovi za parkiranje i odnos prema susednim parcelama na toj lokaciji.

Čim investitor dobije lokacijsku dozvolu, posao izrade glavnog projekta poverava licenciranom odgovornom projektantu.

- Njegovu usklađenost sa urbanističkim planom proverava spoljna kontrola (privatni biro), a zatim ide na proveru u sekretarijat za urbanizam ili nadležnu opštinsku službu - dodaje Janjić.

Ukoliko se ispostavi da je glavni projekat u skladu sa planom generalne ili detaljne regulacije, investitor u roku od osam dana dobija građevinsku dozvolu. To je i potvrda da na određenoj parceli gradnja može da počne.

Ukoliko, međutim, projekat nije u skladu sa važećim planom investitor će dobiti rok od 15 dana da ga usaglasi, nakon čega ponovo ide na proveru kod nadležnog organa.

Postupak za dobijanje građeviske dozvole

PRVI KORAK

Informisanje

Pre nego što krene u postupak za dobijanje građevinske dozvole investitor se u nadleženoj opštinskoj službi ili sekretarijatu za urbanizam informiše šta može da gradi na određenoj lokaciji. To može da proveri i na njihovom sajtu.

Dokumentacija

Investitor mora da ima dokaz o vlasništvu ili, ukoliko je zakupac, o zakupu da bi dobio lokacijsku dozvolu.

Preparcelizacija

Ovaj projekat se radi samo ukoliko je neophodno spojiti dve ili više parcela, a u roku od 10 dana mora da ga odobri nadležna služba.

DRUGI KORAK

Lokacijska dozvola

Sa potrebnom dokumentacijom i projektom preparceliazcije podnosi se zahtev za izdavanje lokacijske dozvole, a nadležna služba ima rok od 15 dana da je izda.

TREĆI KORAK

Glavni projekat

Glavni projekta u ime investitora radi odgovorni projektant, a njegovu usklađenost sa urbanističkim planom proverava spoljna kontrola.

Građevinska dozvola

Ako je glavni projekat u skladu sa parametrima u lokacijskoj dozvoli, nadležna služba ima rok od osam dana da ga odobri.

Na dobijanje dozvola čeka se 224 dana
U Srbiji se na dobijanje građevinske dozvole u proseku čeka 224 dana, a često taj proces može da traje i nekoliko godina. Prema procenama Svetske banke, naša zemlja se po brzini izdavanja građevinskih dozvola nalazi tek na 157. mestu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar