BG: Efikasnija evidencija nekretnina

Grad Beograd i Republički geodetski zavod potpisali su Protokol o saradnji koji predviđa unapređenje poslovanja i upravljanja imovinom.

Protokolom je, između ostalog, obuhvaćena i razmena katastarskih i prostornih podataka iz evidencije Zavoda, u cilju efikasnije i sveobuhvatne evidencije nepokretnosti i imovinsko-pravne dokumentacije grada.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je gradska vlast nasledila haotično stanje u imovini Grada, pa trenutno ne zna sa čim raspolaže.

"Ima i dosta nerešenih imovinsko-pravnih problema i zato smo formirali tim koji već četiri meseca radi na identifikaciji imovine grada i na rešavanju tih problema. To je posao koji traje, ali nam je cilj da konačno imamo jedinstven katastar i katalog imovine i da znamo čime raspolažemo kako bismo time bolje upravljali", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, zato je i potpisan protokol koji je usmeren na to da se ubrza komunikacija između gradskih službi i Zavoda, da rad bude efikasniji i da se razmeni sva stručna i tehnička pomoć.

To je, kako je dodao, još jedan primer kako republičke i gradske institucije mogu zajedno da rade na dobrobit grada i zemlje.

RGZ primenjuje politiku "dan za dan" ili "dan za dva dana", što znači da se građanima u njihovim zahtevima vrlo brzo izlazi u susret i izdaju se rešenja, a postoji mogućnost i da se obeveštaju sms porukom. Tako je ta institucija postala pravi servis građana za nepokretnosti.

Direktor RGZ-a istakao je da je plan da do kraja godine svi zaostali predmeti budu završeni, nakon čega bi se moglo reći da je ta institucija dnevno ažurna po pitanju rešavanja upravnih predmeta.

"To je ranije bilo u domenu naučne-fantastike, a danas smo okrenuti ka gradu i ka novom sistemu notara za koje smo pripremili da svaka opština u gradu ima zaduženog ovlašćenog i odgovornog geodetskog inženjera. Tako neće biti redova i predmeti će se rešavati u najkraćem mogućem roku", naglasio je Krejović.

Krejović je poručio da su podaci plasirani u elektornom obliku i njihova razmena budućnost, koja je stigla u RGZ kao organ koji je najspremniji za to.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar