Bezbednjaci do stana za 100 evra mesečno

Bezbednjaci sa nerešenim stambenim pitanjem moći će nove kvadrate iz jeftine državne gradnje da kupe i dinarskim kreditom. Zajmovi za pripadnike snaga bezbednosti podrazumevaće obavezno učešće od 10 odsto, otplatu do najviše 30 godina, dok će cena zavisiti da li će se opredeliti za dinarski ili kredit vezan za evre. U svakom slučaju, cena kvadrata neće prelaziti 550 evra sa PDV, koliko će iznositi najviša cena u Beogradu.

U kojim bankama će sve moći da podignu ove kredite, još nije poznato. Izvesno je samo da će to sigurno moći da učine u Poštanskoj štedionici, koja učestvuje u ovom državnom projektu jeftine stanogradnje i to kroz projektno finansiranje.

Plan države je da se izgradi ukupno 8.086 stanova, i to u sedam gradova: Vranju, Nišu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Najjeftiniji kvadrat biće u Vranju, 300 evra, a najskuplji u Beogradu - 500 evra. U ostalim gradovima cena će biti 450 evra po kvadratu. Na sve ove iznose treba dodati PDV od 10 odsto.

- Kamatna stopa biće kombinacija fiksnog dela od dva odsto i promenljive kamate na dinare, ili na evro, u zavisnosti za šta se opredeli dužnik.

Trenutno stopa šestomesečnog belibora na dinare iznosi 3,13 odsto, pa bi kamatna stopa tako bila 5,13 procenata. Dok je šestomesečni euribor na evre trenutno negativan, i iznosi -0,257 odsto, pa bi zbir fiksnog dela od dva procenta i ove stope bio konačnih 1,74 odsto. Međutim, zbog dodatnih troškova koje sa sobom donosi svaki stambeni kredit - osiguranje kod Nacionalne korporacije, izveštaj Kreditnog biroa, troškove menica, procene vrednosti nekretnine koja se kupuje... prava, efektivna kamatna stopa će u oba slučaja biti nešto viša, ali svakako neće premašivati 5,5 odsto kod dinarskih i 2,5 odsto kod kredita u evrima.

- Tako će, na primer, stan vredan oko 30.000 evra podrazumevati učešće u gotovini od 3.000 evra i ratu od oko 100 evra mesečno, odnosno, od oko 17.000 dinara ukoliko je reč o dinarskom kreditu - navodi naš sagovornik.

Iako zajam u domaćoj valuti trenutno nosi veću kamatu, kod njega nema rizika od promene deviznog kursa, što je slučaj sa ratama vezanim za evro.

Za ove zajmove već iduće godine moći će da konkurišu stalno zaposleni u bezbednosnim institucijama Republike Srbije: Vojsci Srbije, Ministarstvu odbrane, MUP, BIA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. "U igri" su i penzioneri, i to oni koji su pravo na penziju stekli upravo u nekoj od ovih institucija.

Izgrađeni stanovi biće različitih površina i struktura - od onih najmanjih garsonjera površine 32 kvm, do četvorosobnih stanova do 92 kvm.

BEZ RANG-LISTA

Kako je ranije najavljivano, prvi stanovi iz ovog programa trebalo bi da budu useljivi već u septembru iduće godine. Planirano je da ne bude nikakvih rang-lista, niti ispunjavanja bilo kakvih uslova za određenu kvadraturu. Stanovi će, ako ostane onako kako je prvobitno predviđeno, biti prodavani po redosledu kako se ko od bezbednjaka bude prijavljivao za ovu kupovinu. Prvi deo projekta podrazumeva izgradnju prvih 1.578 stanova za 64 miliona evra.

KOLIKO I GDE

Najviše stanova za bezbednjake biće izgrađeno u Nišu, ukupno 2.400 i to na lokaciji stambeno-poslovnog kompleksa "Tesla". U Novom Sadu će biti ukupno 2.051 stan na lokaciji Jugovićevo. U Kragujevcu 1.016 stanova na lokaciji Denino brdo, a u Beogradu 1.000 stanova, na lokaciji Zemun u blizini Mosta Mihajlo Pupin. U Kraljevu će, na mestu Voćareve livade nići 946 stanova za pripadnike snaga bezbednosti, dok će se u Vranju graditi 486 stanova na lokaciji Asambair, kod Pete škole. Najmanje stanova predviđeno je za Sremsku Mitrovicu, ukupno 190, na lokaciji Kamenjar.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar