Bez subvencija za kupovinu stana

Odobravanje subvencionisanih stambenih kredita u narednih nekoliko dana biće obustavljeno jer je ostalo još malo novca za tu namenu. Sredstva za subvencionisane kredite za unapređenje energetske efikasnosti već su potrošena i banke ih do daljeg neće odobravati.

Zainteresovani građani moraće da sačekaju da se formira nova vlada koja može da odobri dodatni novac, za koji postoje izvori, a kako bi ova dva programa ponovo zaživela - poručuju iz Ministarstva za prostorno planiranje. Trenutna vlada koja je tehnička ne može da menja ili donosi nove uredbe koje bi omogućile nastavak subvencionisanja. Dodatni novac koji će omogućiti nastavak programa unapređenje energetske efikasnosti obezbeđen je preko Fonda za zaštitu životne sredine, a njihovo korišćenje biće moguće nakon formiranje nove vlade. Dodatnih sredstava biće i za program subvencionisanja stambenih kredita.

Inače, stanova za prodaju u naselju Stepa Stepanović na beogradskom Voždovcu ima, a prvi stanari zgrada na nekadašnjem prostoru kasarne „4. juli“ su se tokom prošlog meseca uselili.

Saša Jovanović, direktor sektora za osiguranje kredita i upravljanje rizikom iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, ističe da ima vrlo malo prostora za prijem i pozitivno odlučivanje po zahtevima građana za subvencionisane stambene kredite, jer je novac pri kraju.

- Mi još uvek odobravamo subvencionisane stambene kredite, ali je interesovanje za ovu vrstu subvencija dosad nezapamćeno - ističe Jovanović.

Međutim, pitanje je dana kada će ovi krediti biti obustavljeni, potvrđuju i u bankama.

U Folks banci kažu da s obzirom na to da su rezervisana sredstva dostigla nivo predviđenog fonda za subvenciju od 300 miliona dinara, prijem zahteva za subvencionisane kredite za unapređenje energetske efikasnosti su obustavili.

- Kod nas je podneto oko 300 zahteva, a do sada je isplaćena jedna trećina. Prosečan iznos kredita je 400.000 dinara, a iznos subvencionisane kamate je 110.000 dinara - kažu u ovoj banci.

Do sada je građanima odobreno više od 3.000 kredita, a najviše za spoljnu izolaciju i stolariju.

Subvencije u brojkama

  • 1.061 odobren subvencionisani stambeni kredit
  • 373 subvencionisana stambena kredita realizovana
  • 64.000 dinara prosečan iznos primanja korisnika subvencionisanih stambenih kredita u Beogradu
  • 51.000 dinara prosečan iznos primanja korisnika subvencionisanih stambenih kredita u unutrašnjosti

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar