Bez dozvole sagrađeno 5.000 kuća

Četiri najveća prigradska naselja u Leskovcu - Slavko Zlatanović, Obrad Lučić, Rade Žunić, Ohridsko i još desetine manjih naselja sa pet hiljada kuća podignute su bez ikakvih dozvola, a rušenja su bila sporadična. U tim naseljima, ali u samom gradu, koji predstavlja urbanističko ruglo, i dalje se privatne kuće i pomoćni objekti zidaju na divlje, a neophodne dozvole po pravilu se pribavljaju tek kada objekat bude sagrađen i to pod uslovom da vlasnik bude prijavljen, kako piše Blic. A oni, kojima sagrađen objekat ugrožava životni prostor, uzalud pravdu traže po inspekcijama i sudovima, trošeći nerve i vreme.

Zorica Andrejević iz ulice Dobrunke Đikić za godinu dana napisala 73 predstavki, žalbi, molbi i krivičnih prijava protiv komšije, koji je bez neophodnih dozvola, van regulacione linije i urbanističkog plana sagradio objekat za stanovanje, zalepljen uz poveću porodičnu kuću. Zorica tvrdi da joj taj objekat zaklanja vidik. Prvu prijavu građevinskoj inspekciji podnela je na dan kada je temelj iskopan. Usledila su rešenja za rušenje, koja nikada nisu realizovana, iako je u međuvremenu objekat završen, a njegov vlasnik po prijavi policije dobio tri meseca zatvor, uslovno na godinu dana. Zorica je potom podnela privatnu tužbu protiv Jasminke Miljković, inspektorke zadužen za taj rejon. Pre nekoliko dana Zorica je protiv Miljkovićeve i načelnika građevinske inspekcije u Leskovcu Saše Pešića podnela prijavu Ministarstvu za kapitalne investicije.
Razbolela sam se od preživljenih poniženja u građevinskoj inspekciji i upravi za urbanizam. Sada čujem da će komšija dobiti sve dozvole i to za poslovni, a ne za stambeni objekat - priča Zorica, dok pokazuje na sporni objekat u ulici u kojoj su i drugi stanovnici sazidali pomoćne objekte bez dozvole.Slučaj Stanka Milenkovića u naselju Ančiki, kome je komšija uz porodičnu kuću zalepio štenaru od gvozdene konstrukcije, nije poprimio veće razmere, ali zato porodica Milenković živi kao u getu.
- Moja nesreća je što sam zbog nedostatka prostora sagradio garažu tik uz zajedničku među. Komšiji to nije bilo po volji pa je iz inata sagradio poveću štenaru u kojoj čuva rasne pse. Nisam reagovao da ne bih kvario komšijske odnose, ali kada su psi ušli u štenaru video sam koliko sam pogrešio. Naime, komšija je teško gvožđe položio na zid garaže od betonskih blokova. Garaža se lepi na moju kuću, sagrađenu takođe od šupljih blokova. Kada psi udare u zid štenare, trese se cela moja kuća, kao da voz prolazi pored nje. Deca se noću bude od straha, a da ne pričam koliki se smrad širi jer se boksovi ne čiste redovno - žali se Stanko, kome su u građevinskoj, komunalnoj i ekološkoj inspekciji rekli da nisu nadležni za njegov slučaj.
U građevinskoj inspekciji objašnjavaju da se tokom ratova i inflacije na nelegalnu gradnju u Leskovcu gledalo kroz prste, a da u protekle dve-tri godine nisu imali nadležno preduzeće za rušenje nelegalno sazidanih objekata.
- Nedavno smo na tenderu izabrali „Produkt“ iz Pečenjevca i od početka godine imamo devet, a na izvršenje čeka još šest objekata za rušenje - kaže načelnik inspekcijskih poslova Saša Pešić, koji tvrdi da su u slučaju Zorice Andrejević preduzete sve neophodne mere.
Inspektorima prete i bombama
Vlasnici kojima inspektori ruše objekte uz asistenciju policije doživljavaju razne napade i provokacije. Inspektori Miodrag Ognjanović i Dragan Kocić pričaju da im je jedan pretio da će baciti bombu.
- Razbežali se svi. Ostali smo mi i komandir policije i jedva smirili čoveka. Posle nekoliko meseci završili smo posao. Ali, nismo uspeli da srušimo objekat u naselju Slavka Zlatanovića, u kome Romi drže crkvene službe, jer se okupilo hiljadu njih sa decom i pevalo nekoliko sati - pričaju inspektori.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar