Banka ne da kredit za kupovinu kuća u selu

Vojvođani koji su planirali da ove jeseni reše stambeno pitanje suočavaju se sa više prepreka nego obično. Neke banke poslednjih mesec dana u ponudi nemaju stambene kredite, a one koje ih imaju nude ih uz povećane kamatne stope. Željku i Mariji Bogojević iz Turije odbijen je zahtev za kupovinu kuće u selu u kome žive jer, kako im je objašnjeno u ekspozituri „Raiffeisen banke”, nekretnina se nalazi u mestu sa manje od 50.000 stanovnika.

Bogojevići kažu da su kriterijum o broju stanovnika saznali nakon dve sedmice prikupljanja dokumentacije, koja ih je koštala oko 16.000 dinara, kako piše Blic.

Pre dve sedmice Željko Bogojević je pronašao kuću u Turiji, selu u srboranskoj opštini, za koju mu je nedostajalo 13.000 evra. U potrazi da najpovoljnijom ponudom stambenih kredita odlučio se za „Raiffeisen banku”. Zaposleni u banci pomogli su mu, kaže, da prikupi svu dokumentaciju. U ponedeljak predali su papire, a bankarski službenik je proverio njihov status u kreditnom birou. Konstatovao je, kaže Bogojević, da su on i supruga kreditno sposobni i da ispunjavaju sve uslove, pa je čak lično popunio njihov kreditni zahtev.
- Kad je sve bilo gotovo, službenik je pozvao nekog od nadređenih i sve se odjednom promenilo. Rekao nam je da postoji problem. Navodno su 31. oktobra u 10 časova dobili dopis iz centrale da banka ukida hipotekarne stambene kredite za kupovinu nekretnina u naseljima sa manje od 50.000 stanovnika. Nisam mogao da verujem pa mi je službenik banke pokazao dopis na monitoru - priča Bogojević i dodaje da je mislio da se ta odluka neće primenjivati i na one klijente koji su već u proceduri.
- Platio sam procenitelja kojeg mi je preporučila banka, a sve me je koštalo oko 200 evra. Čak smo potpisali sa prodavcima kupoprodajni ugovor po „Raiffeisenovom” obrascu - ogorčen je Bogojević, kome su u centru za pritužbe građana Narodne banke Srbije savetovali da prigovor uputi centrali banke.
- Pozvao sam direktora vrbaske ekspoziture da proverim adresu za slanje prigovora. Kada sam mu rekao o čemu se radi, nije negirao da kriterijum postoji, ali mu nije bilo drago što mi je službenik pokazao na monitoru interni dopis - kaže on.
Iako mu je rečeno da je odluka stupila na snagu 31. oktobra, u kol centru banke kažu da se ovaj kriterijum odavno primenjuje, kao i da je u skladu sa preporukama Narodne banke Srbije.
U sektoru za kontrolu banaka NBS, kažu da se Narodna banka ne meša u poslovnu politiku banaka i njihove tržišne uslove, ali i da pomenuti kriterijum „zvuči besmisleno i nema nikakve veze s njima”. Marija i Željko Bogojević su još u neverici. Da su nameravali da kupe stan u Novom Sadu ili Beogradu, kredit bi im, kažu, možda bio i odobren, ali ne i za kuću u Turiji.
- Većina stanovnika Vojvodine i Srbije ne ispunjava taj kriterijum, ali da sam upozoren na vreme, sigurno se ne bih upuštao u čitavu priču i bespotrebno trošio novac - kaže Bogojević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Banka ne da kredit za kupovinu kuća u selu”

  1. biljana says:

    To je surova stvarnost zivota u zemlji Srbiji. Ukoliko raspolazete gotovinom Vi sigurno necete kupiti kucu na selu, a ukoliko radite u nekoj drzavnoj ustanovi i imate platu na nivou republickog proseka nema sanse da imate neku pristojniju ustedjevinu za kupovinu kuce. U tom slucaju morate se obratiti banci koja NECE da odobri kredit za kupovinu kuca po manjim mestima. Banke danas odobravaju kredite samo za kupovinu stanova. Pa izvinite, gospodo, ne zelimo svi da se preselimo u Beograd ili Novi Sad.

Ostavi komentar