Kako da ne platite proviziju pri kupovini stana?

Ukoliko ste sa vašom agencijom za nekretnine potpisali ugovor o posredovanju, obavezni ste da platite posredničku proviziju u iznosu od 2 do 3% od ukupne vrednosti nekretnine. Ako je prosečna cena jednosobnog stana u Beogradu oko 60.000€, provizija koju kao kupac morate da platite je između 1200€ i 1800€. Međutim, postoje načini da ne platite posredničku proviziju i da taj novac uštedite.

Prvi način jeste da stan kupujete sami, bez agencije za nekretnine kao posrednika između vas i vlasnika stana. Tada je potrebno da sami proveravate dokumentaciju i da sami prođete kroz sve administrativne procese.

Kupci koji kupuju stan bez agencije, rizikuju da budu prevareni, pa je naš savet da se uvek dobro informišete. Na raspolaganju su vam onlajn servisi katastra nepokretnosi gde možete proveriti da li je nekretnina koju kupujete uknjižena ili ne i da proverite da li na njoj ima nekih zabeležbi.

Takođe savetujemo da predugovor o prodaji obavezno overite kod notara, da biste bili sigurni da ćete kaparu dobiti nazad ukoliko se prodavac nekretnine predomisli. Iako se dešavaju retko, ovakvi slučajevi zaista postoje i tada je jedino važno da li ste vaš predugovor overili kod javnog beležnika ili ne.

Drugi način da izbegnete plaćanje provizije, a da vaša kupovina bude u potpunosti bezbedna, jeste da izaberete agenciju za nekretnine koja proviziju naplaćuje samo jednoj strani.

Novac koji ćete uštedeti iskoristite za učešće, javnobeležničke takse i za samo opremanje stana. Kada se odlučite da je pravo vreme za kupovinu nekretnine, pogledajte ponudu i zakažite gledanje. Neka to bude prvi korak do vašeg novog doma.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar