Vlasnici će moći da izdaju placeve na 100 godina

Vlasnici će posle stupanja na snagu novog Građanskog zakonika moći da za nadoknadu ustupe pravo građenja na svom placu na sto godina.

Posle isteka roka od sto godina, vlasnici i njihovi naslednici ostaju vlasnici zemljišta, ali i izgrađenog objekta na tom placu.

Ovu novinu – pravo građenja, predviđa prednacrt Građanskog zakonika, u sredu predstavljen u Apelacionom sudu u Nišu.

Profesor Dragor Hiber, član Komisije za izradu Građanskog zakonika objašnjava da graditelj može da gradi u trajanju prava građenja. Može i da ruši izgrađen objekat, menja njegovu namenu, etažira zgradu i prodaje stanove, stavlja građevinu pod hipoteku…

U ugovoru o prodaji stanova mora pisati da posle isteka najduže 100 godina vlasnik zemljišta dobija sve nazad, uključujući i prodate stanove. Dakle, oni su prodati samo na određeni vremenski period.

Privatna svojina se pravno izjednačava sa državnom

„Vlasnici stanova, kao suvlasnici zemljišta, biće odgovorni za kompletno stanje u kom se nalazi njihova zgrada.“

Deo o stvarnom pravu Građanskog Zakonika donosi nekoliko ključnih novina: svojina se proglašava ljudskim pravom, a sve svojine će biti međusobno ravnopravne. To znači da privatna svojina neće ubuduće biti pravno „slabija“ od državne i javne.

Profesor Hiber ističe da je 40 odsto nepokretnosti u Srbiji neuknjiženo ili neupisano na prave vlasnike, i da se on lično zalaže za potpuno sprečavanje vanknjižnog prometa.

Ovim zakonikom se precizira i uređuje etažna svojina, kao i pravo i obaveze etažnih vlasnika. Po rečima prof. Hibera, kada bude usvojen Građanski Zakonik, neće moći da se desi da neko od etažnih vlasnika odbije učešće u npr. popravci krova, lifta, ispumpavanju vode iz podruma, jer će ga zakon na to obavezati.

„Svojina obavezuje, a vlasnici stanova, kao suvlasnici zemljišta, biće odgovorni za kompletno stanje u kom se nalazi njihova zgrada, i ako to ne ispoštuju, snosiće zakonske posledice“, objašnjava on.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar