„Zakupom” do jeftinijeg stana

Ukoliko se redovno otplaćuje zakup, kroz određeni broj godina stanari postaju vlasnici

Mogućnost kupovine stana na lizing oživeće tržište nekretnina, sniziće kamate na bankarske kredite kao i cenu kvadrata za najmanje 10 odsto, a zakonske uslove kojima će taj posao biti dozvoljen, građani mogu da očekuju relativno brzo jer je nacrt izmena i dopuna Zakona o finansijskom lizingu već pripremljen.

Sa predloženim izmenama juče su se u načelu saglasili i Narodna banka Srbije i Ministartsvo finansija, a i druge institucije su spremne za ovu novinu o kojoj se govori još od 2002. godine. Tu pre svega mislim na Agenciju za privredne registre, koja je još 2004. godine, pripremila softver za evidentiranje lizinga nepokretnosti - kaže za Danas Đorđe Vukotić, rukovodilac pravnog tima Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa.

On dodaje da je čitav koncept realizacije tog posla pripremljen u SRP-u i da je taj predlog prihvatio i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji ga je, inače, kao meru za oživljavanje građevinske industije, najavio pre dva dana, posle sastanka sa građevinarima u Vladi Srbije. Vukotić priznaje da bi osim već pripremljenih izmena, u drugom koraku tu ponudu trebalo učiniti i atraktivnijom kroz izmene poreskih uslova, pa će i Ministarstvu finansija biti prosleđen predlog o tome kako će, kada i ko plaćati PDV na izgrađene stanove i porez na imovinu, jer od prilagođenosti tih propisa direktno zavise uslovi koje će moći da ponude lizing kompanije.

- Klasičan stambeni kredit otplaćuje se kroz rate, ali ukoliko dođe do kašnjenja, banka će biti prinuđena da aktivira hipoteku, proda stan na tržištu gde vrednost može i da padne, pa da klijent, i pored toga što je već uplatio deo zaduženja, ostane i bez stana i bez neke druge imovine. Prednost lizinga je to što ga mogu koristiti i oni koji, eventualno, ne ispunjavaju uslove za dobijanje bankarskih kredita jer imaju status dugoročnog zakupca stana. Ukoliko se redovno otplaćuje zakup, kroz određeni broj godina stanari postaju vlasnici, a ukoliko više nisu u mogućnosti da plaćaju, oni izlaze iz tog ugovora. Ali, pogodnost je i to što kod ove vrste ponude postoji mogućnost zamene predmeta lizinga, pa klijent posle izvesnog vremena, može da pređe u veći ili manji stan, uplaćena zakupnina do tog perioda mu se uračunava, a takva transakcija nije opterećena poreskim obavezama koje inače prate prodaju starog i kupovinu novog stana - objašnjava Vukotić.

I u Asocijaciji lizing kompanija Srbije zadovoljni su najavom da će kroz izmene Zakona o finasijskom lizingu biti omogućena i kupovina nepokretnosti po tom modelu, a slažu se i u oceni da bi sledeći potez trebalo da povuče Ministarstvo finansija. „Da bi lizing opcija uticala na proširenje ponude u ovom segmentu i time unela dodatnu konkurentnost bankarskim kreditima, što bi se povoljno odrazilo na uslove finansiranja, neophodno je da lizing naknada, kao finansijska usluga, bude oslobođena PDV-a. Zemlje u okruženju su ovo učinile i ranije, tako da je Hrvatska od 1. januara ove godine ukinula PDV na lizing naknadu, dok je Slovenija to učinila tri godine ranije”, navodi se u saopštenju ALKS. U tom udruženju dodaju i da su inicijativu za ove zakonske izmene već ranije podneli nadležnim ministarstvima i Vladi kroz projekat SRP i podsećaju da je i Savet stranih investitora u Srbiji u svojoj „Beloj knjizi” za 2009. godinu, u okviru saveta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, podržao sve inicijative ALKS.

Iskustva iz inostranstva

- U razvijenim zemljama lizing je prilično čest način pribavljanja nepokretnosti, a što su poreski uslovi atraktivniji, to je i zastupljenost veća. Tako je, na primer, u Italiji investirano 80 milijardi evra u lizing nepokretnosti, u Nemačkoj 40 milijardi, Francuskoj 30 milijardi, a u Sloveniji je na ovaj način uloženo dve milijarde evra - kaže Đorđe Vukotić, rukovodilac pravnog tima Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar