„Graditelj” iz Leskovca prevario Negotince

Vlasnici stanova i lokala u stambeno-poslovnoj zgradi kod negotinske zelene pijace već 13 godina čekaju da se usele u svoje prostorije zato što izvođač radova GP „Graditelj” iz Leskovca još nije dovršilo ovaj objekat započet 1994. godine. Rok za završetak zgrade bio je 31. maj 1996. godine. U međuvremenu, „Graditelj” je propao, piše Blic.

Prevareni vlasnici koji su stanove i lokale platili po ceni od gotovo 2.000 tadašnjih maraka po kvadratnom metru više i ne obilaze gradilište jer, kako kažu, ne mogu da gledaju kako njihova imovina u koju se ni uselili nisu, već propada. Zgrada stavljena pod krov pre deset godina zarasla je u korov, lokali su postali stecište narkomana i skitnica, fasada bez stolarije se polako urušava, krovna oplata je već dobro načeta zubom vremena. Prevarene vlasnike posebno pogađa činjenica što nemaju kome da se obrate da bi konačno rešili agoniju koja traje 13 godina. Više i ne prave pitanje da li će im novac koji su uložili biti vraćen ili zgrada dovršena.
- Lokal sam u celosti isplatila 1995. godine i to po ceni od 109.000 dinara, pri odnosu dinar-marka 1:1. Rok za useljenje je istekao, zgrada se gradila još neko vreme, a onda je sve prestalo. Tek 2000. godine GP „Graditelj” nam se obratilo dopisom kojim nas obaveštava da je dovršeno 65 do 70 odsto radova i da je preduzeće trenutno angažovano na obnovi zemlje nakon bombardovanja. Sledeći dokument dobili smo 31.12.2002. gde su opet konstatovali koliko je radova obavljeno i da smo mi svoje obaveze izmirili. Od tada nam se nisu obraćali. Prošle godine su sa gradilišta odneli i kran. Ne znamo šta se dešava sa tim preduzećem ni kakve su im namere. Ono što vidimo, to je da naša imovina propada i da nema nikakvih nagoveštaja da će se nešto promeniti. Moj lokal je prepun smeća i očigledno služi za okupljanje skitnica. Nekoliko nas prevarenih vlasnika uspeli smo sudskim putem da naplatimo deo dugovanja po osnovu nekorišćenja imovine i to je sve ­ priča Ljuba Radulović iz Negotina pokazujući ugovore o kupovini lokala.
Među vlasnicima stanova i lokala ima i radnika na privremenom radu u inostranstvu. Miloje Dedaucić, nemači penzioner je u kupovinu dva stana u zgradi kod zelene pijace uložio ušteđevinu od 143.000 maraka.
- Posle 14 godina, ja nemam ni stanove ni pare. Sramota je to za ovu državu koja stalno poziva strane investitore i gastarbajtere da ulažu. Imam samo izvršno rešenje o isplati naknade zbog zakašnjenja u izgradnji i izmakle dobiti, ali mi još ni to nije isplaćeno ­ priča Miloje.
Jovan Đuljaović iz Negotina ne krije ogorčenje zbog prevare koja traje skoro deceniju i po.
- Lokal od 18,5 kvadrata platio sam do dinara i to po ceni od skoro 2.000 maraka u protivvrednosti, i sad posle toliko godina nemam ni pare ni lokal. Ova država obeštećuje Dafinine i Jezdine štediše, a ko će nas da isplati. U pravnoj državi se ovako nešto ne bi moglo dogoditi ­ konstatuje Jovan.
Slobodan Ljubenović Nicić za stan od 75 kvadrata, platio je 88.000 maraka.
- Za te pare mogao sam da kupim stan u Beogradu, i već bi ga za ovo vreme isplatio samo od rente, a ja ne znam da li ću ikada bar nešto dobiti. Pristao bih i da zamenim ovaj stan za neki drugi u Negotinu, a oni nemaju ništa za razmenu. Nudili su samo Leskovac. Bio sam i na sudu za nadoknadu dobiti zbog nekorišćenja stana, ali iako imam rešenje, ni dinar nisam dobio ­ objašnjava Slobodan.
- Da li postoji neka institucija u ovoj zemlji koja nam moće pomoći. Mi smo saglasni sa bilo kojom opcijom: da nam se vrati novac u realnom odnosu ili da nam konačno završe ovaj objekat ­ kaže u ime svih vlasnika Ljuba Radulović.

LESKOVAC - U leskovačkom AD ”Graditelju“ tvrde da zgrada u Negotinu nije završena jer su nadležni inspektori zabranili dalji rad zbog nepostojanja građevinske dozvole.
­ Dozvolu nismo mogli da pribavimo jer nam je tamošnja Direkcija za urbanizam i izgdanju dala pogrešnu parcelu, manju od one koju smo platili, i tu je nastala zbrka. Pokušavali smo to i preko političara da rešimo i nismo uspeli ­ kaže jedan od rukovodioca ”Grdaitelja“, preduzeća u raspadanju i bez ijednog gradilišta.
M. I.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar