Traže da se prekine izgradnja zgrada

Stanari Ulice Romena Rolana u Višnjičkoj banji održali su juče protestni skup zbog bespravne gradnje dveju višespratnica koja preti da pokrene sanirano klizište na kome se ulica nalazi. Građani pokušavaju da zaustave radove već godinu dana, a posebno su revoltirani time što je gradnja nastavljena i pored dva izvršna rešenja Opštine Palilula koja obavezuju investitora da teren vrati u prvobitno stanje.

- Cela Višnjička banja nalazi se na velikom klizištu koje je sanirano tokom izgradnje. Ako se u takav teren zaseca, kao što je učinjeno, klizište se „provocira” i preti opasnost da ga visok vodostaj Dunava pokrene - rekao je Dragoljub Bakić, inženjer koji je projektovao ugroženo naselje.
Ako bi se klizište ponovo aktiviralo, posledice bi bile katastrofalne jer se, prema rečima Avrama Izraela, predsednika Inicijativnog odbora Skupštine stanara, u Ulici Romena Rolana nalaze 103 stambena objekta, a stanari već osećaju posledice izazivanja zemljišta.
- Od kako se gradi, zid sobe u kojoj spava moje dete počeo je da puca, a pločice padaju. Opština Palilula obećala nam je rušenje bespravno građenih objekata - rekla je jedna od stanarki ulice.
Rušenje objekata najavljeno je za 25. ili 26. mart, ali stanari sumnjaju da će njihovi problemi biti rešeni, jer je prvo rešenje o povratku terena u prvobitno stanje postalo izvršno još u maju prošle godine, ali ne samo da nije sprovedeno u delo, već je gradnja neometano nastavljena, kako piše Blic.
- Na Opštini Palilula postoji 20.000 divljih objekata, a naš kraj ih dobija još od 1993. Na južnoj strani Višnjičke banje nastalo je čitavo novo nelegalno naselje koje nema svoju infrastrukturu, pa koristi našu vodovodnu i grejnu mrežu, a privatne kuće podignute na ulazu u naselje izgrađene su na terenu predviđenom za osnovnu školu, pa je i dalje nemamo - istakao je Dragoljub Bakić.

Investitor bez dozvole
Investitoru Boriši Milekiću, zemljište na padini između Ulice Romena Rolana i Višnjičke na neograničeno korišćenje ustupilo je Javno preduzeće „Ekozona Ada Huja”. Milekić, međutim, nema dozvolu za gradnju. Investitor nije želeo da govori za medije, ali je novinarima pomenuo da je postupak za dobijanje građevinske dozvole u toku.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar