Prijava boravišta i plaćanje poreza prilikom iznajmljivanja stana

Podstanar je u obavezi da u roku od osam dana od zakupa stana prijavi boravište u obližnoj policijskoj stanici, dok je stanodavac dužan da mu to omogući, kao i da na godišnjem nivou plati porez na prihod od zakupa stana.

Sezona zakupa studentskih stanova, u skoro svim univerzitetskim gradovima u našoj zemlji, polako dostiže svoj vrhunac. Ovom prilikom, bavićemo se temom koja je svakom podstanaru od velike važnosti, a to je prijava boravišta.

Prijava boravišta obavezna

Prijava boravišta, naročito onima koji iznajme stan tokom studiranja, od velikog je značaja. Razloga za to je mnogo, a samo neki od njih su i to da biste se kao student prijavili u neku od omladinskih zadruga, pronašli honorarni posao, ali i kako biste jednostavno dobijali poštu od roditelja, prijatelja.

Smatra se da trenutno, samo u Beogradu, ima oko 150.000 podstanara, ali mnogi od njih žive u jednom delu grada, a prijavljeni su u drugom, najčešće kod rođaka ili prijatelja. Ovo je do sada bio uglavnom i jedini način, jer mnogi stanodavci nisu želeli da izađu u susret i prijave svog podstanara, plašeći se da će na taj način biti u obavezi da plate porez.

Međutim, i tada kao i sada, prijava podstanara ne znači i obavezu plaćanja poreza, sve dok se Ugovor o zakupu stana ne overi u sudu, nakon čega će jedan primerak odmah biti poslat u Poresku upravu. Zbog toga vam ovom prilikom, još jednom ponavljamo da je, kako navodi advokat i zastupnik Udruženja podstanara „Velegrad“, Mirko Mirković, tokom sklapanja ugovora dovoljno da budu prisutna dva punoletna svedoka, čiji će potpisi uz vaš i vlasnika stana, dati ugovoru snagu sudski overenog dokumenta. Na taj način će Ugovor, iako nije overen u sudu biti pravnosnažan.

Dakle, ako vam stanodavac kaže da će, ako vas prijavi, biti u obavezi da plaća porez i da će zbog toga morati da podigne kiriju, znajte da to nije pravilo i da je možda bolje da potražite neku drugu nekretninu, kod stanodavca koji će ispoštovati vaša prava, ali i svoju obavezu da vam dozvoli prijavu boravišta.

I stanodavac plaća kaznu za neprijavljivanje podstanara

Rok da se vi kao podstanar prijavite na novoj adresi stanovanje je, prema izmenama Zakona o prebivalištu i boravištu koji je stupio na snagu krajem 2011. godine, osam dana od zakupa stana. Prijava se vrši u obližnoj stanici Policije, a svaki stanodavac je u obavezi da vam to omogući i to davanjem neophodne dokumentacije. Ako jedna od strana to ne učini, biće novčano kažnjena, a visine kazne su i do 50.000 dinara.

Važno je napomenuti da je do ovih izmena Zakona, tačnije do kraja 2011. godine na snazi bilo isto pravilo s tim što stanodavci nisu imali novčanu pretnju, pa veoma često nisu ni osećali obavezu da prijave svog podstanara. Međutim, sada je situacija skroz drugačija i u Zakonu je jasno precizirano da ukoliko vam stanodavac na bilo koji način onemogući prijavu boravišta moraće da plati kaznu od 10.000 do 50.000 dinara.

Prijavu može izvršiti podstanar

Dakle prijava je obaveza, čega sve više postaju svesni i stanodavci, jer će u protivnom morati da plate visoke novčane kazne, a da li će vas prijaviti gazda samostalno, uz vaše prisustvo ili će čitav posao prepustiti vama, svejedno je. Ukoliko se dogovorite da vi samostalno izvršite prijavu, potrebno je da vam vlasnik stana da svu neophodnu dokumentaciju, koja obuhvata njegovu ličnu kartu i kupoprodajni ugovor. Odlaskom u najbližu policijsku stanicu, za veoma kratak vremenski period možete završiti čitav postupak i prijaviti se na novoj adresi.

Na taj način, osim što ćete omogućiti sebi regularan boravak u drugom gradu, nećete imati problema ako vam u bilo kojoj ustanovi zatraže prijavu mesta boravka.

Šta je sve potrebno za prijavu boravišta?

Kako biste, samostalno ili uz prisustvo stanodavca, izvršili prijavu boravišta na novoj adresi, potrebno je otići u obližnju stanicu policije i poneti neophodnu dokumentaciju, koja obuhvata:
• lične karte (vašu i vlasnika stana)
• kupoprodajni ugovor
Važno je napomenuti i to da ukoliko se na novoj adresi prijavite na određeno vreme nije potrebno, naknadno, odjavljivati se.

Zakupodavac plaća porez

Pitanje postavljeno na početku teksta, da li su stanodavci time što omoguće podstanaru da se prijavi, u obavezi da plaćaju porez na prihod od zakupa stana, svakako muči mnoge vlasnike stanova. Odgovor je sledeći.

„Obaveza vlasnika stana da plati porez nastaje onog momenta kada reši da stan iznajmi podstanaru, a ne onda kada mu omogući da se prijavi na toj adresi, potvrdio je advokat i zastupnik Udruženja podstanara „Velegrad“, Mirko Mirković.

Dakle, svaki stanodavac, onog momenta kada iznajmi stan automatski je u obavezi da plaća i porez na prihod od zakupa stana, jer je to poreska obaveza prema državi.

To, takođe znači da ova obaveza ne nastaje prijavom podstanarove adrese u policiji, nego u momentu zasnivanja zakupnog odnosa sa njim.

Porez na prihod od zakupa stana, iznosi 20% od visine zakupnine, na godišnjem nivou i plaća se kvartalno, prema poreskom rešenju.

„Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, svaki stanodavac je u obavezi da podnese poresku prijavu u mesno nadležnoj filijali Poreske uprave, čim izda stan u zakup. U suprotnom, čini poreski prekršaj“, navodi Mirko Mirković.

Nažalost, poreska inspekcija do sada nije kontrolisala ovu oblast, iako se ona tretira kao mala privreda, ali se to ubrzo može očekivati, jer se poreska politika sve više zaoštrava.

U Udruženje podstanara „Velegrad“ su svesni toga i smatraju da tu nema ničeg lošeg, jer svuda u svetu se plaća porez na svaki prihod. Tako da, budući da se svakodnevno približavamo Evropi i da naša država sve više postaje pravna, može se očekivati promena u ovoj oblasti i kod nas.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar