Za šest meseci 130.000 elektronskih upisa u katastar nepokretnosti

Za šest meseci primene elektronskog sistema eŠalter građani i privreda u Srbiji podneli su 130.000 zahteva za upis u katastar, od čega 53.000 preko javnih beležnika, rečeno je na predstavljanju elektronskog sistema za upis u katastar nepokretnosti koji je u primeni od 1. jula prošle godine.

Procenat elektronskih zahteva dostigao je 40 odsto u ukupnom broju postupaka pred Republičkim geodetskim zavodom (RGZ).

Umesto šest odlazaka na šalter, građani i privreda sve poslove obavljaju kod javnog beležnika koji proverava valjanost dokumentacije i ekekronski je dostavlja katastru.

Na istom mestu stranke mogu da podnesu i poreske prijave koje RGZ prosleđuje Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, tako da više ne moraju da imaju direktan kontakt ni sa njihovim službenicima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da je reforma katastra jedna od najkompleksnijih koje Vlada Srbije sprovodi.

- Ova reforma je pogodila suštinu jer menja svakodnevni život građana, odnosno proces upisa nepokretnosti u katastar, što je za građene do sada bila noćna mora - kazala je premijerka i dodala da nema više sakupljanja papira i obilazaka šaltera.

Direktor RGZ Boro Drašković istakao je da će u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i uz podršku Fonda za dobru upravu biti obučeno ukupno 1.500 službenika katastra, lokalnih samouprava i drugih organizacija i institucija uključenih u rad eŠaltera.

Dodao je da iz meseca u mesec raste broj službenika koji bez greške prolaze kroz proceduru, od 27 odsto u julu prošle godine do 66 odsto u decembru.

Prema njegovim rečima broj obustavljenih postupaka pred katastrom je u stalnom padu, sa 1.922 u julu na 650 u decembru, odnosno sa 9,4 na 2,9 odsto.

On je kazao da očekuje da se do 2020. napravi sistem koji bi omogućio da način upravljanja zemljišnom registracijom u Srbiji bude rangiran među prvih 20, a možda i među 10 najboljih na Doing business listi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar