Podno Grejanje

Morate priznati da nema ničeg lepšeg nego kada u hladno zimsko jutro ustajete iz kreveta i gazite po pločicama zagrejanim na određenoj temperaturi, ili po kuhinji šetate bosi dok je napolju jako hladno. Zatim npr. gledate kako Vam se dete igra po toplom podu dnevnog boravka. Danas su u ponudi razne mogućnosti kako da na jednostavan način uz najnoviju tehnologiju postavite sistem podnog grejanja u Vaš dom.

Šta zapravo predstavlja podno grejanje:

Ova vrsta grejanja spada u svakako najekonomičnije vidove grejanja zbog kompletnog procesa odvijanja na vrlo niskim temperaturama. Zagrevanje podova odvija se na temperaturi između 21 i 28 stepeni c. Kod velikih grejnih površina obezbeđuje se ravnomerna raspodela temperature od poda do plafona. S obzirom na ljudski organizam tj. periferne krvne sudove u nogama najudaljenije od srca zbog čega se noge greju slabije podno grejanje je svakako najoptimalnja vrsta grejanja.

Adekvatna podna podloga:

Prilikom ugradnje podnog grejanja možete birati ekološke i zdrave podloge poput keramike, kamena i sl. Ovakve vrste podloga nisu sklone skupljanju prašine i zadržavanja alergena. Kod toplih kamenih i keramičkih podova ne moguće je da se razbolite ukoliko previše vremena hodate po njma ili Vam se dete igra po podu. Temperaturu poda možete regulisati termostatom koji ima osetljivu podnu sondu. Velika prednost podnog grejanja je mogućnost regulisanja temperature uz pomoć termostata u svakoj prostoriji posebno. Kod sistema podnog grejanja potrebno je dosta vremena da se zagreju ali je prednost u tome što se i sporo hlade. Postavljanje podnog grejanja moguće je ispod svake podne obloge. Preporuka je svakako da se sistem podnog grejanja instalira ispod najboljih provodnika što su svakako keramika i kamen.

Najčešće pitanje je da li je moguće postavljanje podnog grejanja ispod parketa?

Podno grejanje se može instalirati ispod parketa, ono čemu treba posvetiti posebnu pažnju je potrebna prirodna vlažnost drveta kako bi ga grejanje rasušivalo. Kod električnog podnog grejanja je dobro to što se vrlo jednostavno održava i da su pri eventualnom kvaru potrebni minimalni zahvati na podu dok je vodeno podno grejanje potpuno drugačije.

Na koji način se izvodi podno grejanje?

Postupak instalacije podnog grejanja je veoma brz i jednostavan. U izgradnji novog objekta ili rekonstrukcije već postojećeg uvek se možete konsultovati sa stručnjacima o najoptimalnijem rešenju za Vašu kuću ili stan. Kada birate optimalno rešenje uvek vodite računa na samu namenu prostorije. U prostorijama u kojima se provodi najviše vremena najbolje rešenje je sistem podnog grejanja sa mogućnošću akumuliranja.

U prostorijama u kojima se ne provodi mnogo vremena najbolje i najefikasnije rešenje je brzo podno grejanje. Tu se postavljaju grejni kablovi sa vrlo malim presecima a postavljanje grejne mreže izvodi se ispod keramike ili kamena direktno u lepak. Za ove vrste ugradnje može se koristiti bilo koja vrsta lepka za pločice.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar