Zima nije prepreka za radove u kući

Niske spoljašnje temperature vazduha ne treba da budu prepreka za manje radove na rekonstrukciji doma. Naprotiv, stručnjaci za renoviranje i radove na enterijeru - moleri, parketari i saglasni su da je grejna sezona idealan period godine da unesete svežinu u enterijer u kome provodite vreme sa porodicom. Ipak, ukoliko želite da imate ugođaj kao u slučaju kupovine novog stana moraćete se naoružati strpljenjem, ali i novcem ako želite da radovi imaju dugoročne rezultate.

Radovi na manjoj rekonstrukciji enterijera doma, koji uključuje moleraj, obnovu starog ili postavljanje novog parketa i obnavljanje stare stolarije, poslovi su za iskusne majstore koji će evro po evro po kvadratu svaki stan pretvoriti u potpuno novi životni prostor. Prvi posao je priprema zidova za fino krečenje. Ovaj posao najpre zahteva ljuštenje stare farbe sa zidova i postavljanje podloge, što se kreće od 1 do 1,20 evra po kvadratnom metru zidova i plafona bez materijala.

- Nakon pripreme idu dve "ruke" finog gletovanja zidova, na koji kasnije idu i dve "ruke" poludisperzivne boje što staje oko dva evra po kvadratu bez materijala - objašnjava naš sagovornik, iskusni majstor Vladimir Arnaut. - Ukoliko ljudi žele da se reše nekada popularnih španskih zidova, to će ih odmah na početku stajati više, pa je samo skidanje od 1,50 do 2 evra po kvadratu.

Tako za sobu od oko 20 kvadrata moleraj staje najpre 70 evra za prvu fazu priprema za gletovanje i oko 120 evra za gletovanje i nanošenje boje samo za "ruke" majstora bez uračunatog materijala. U slučaju da želite da se rešite španskog zida u prostoriji ove veličine, radovi mogu da vas koštaju i do 220 evra.

Skidanje tapeta u starijim stanovima takođe je čest manji građevinski zahvat, koji će vas koštati u zavisnosti od slojeva tapeta koji se nalaze na zidovima. Tako ljuštenje tapeta u jednom sloju po kvadratu staje 50 centi. Svaki novi sloj po kvadratu košta dodatnih 50 centi.

Ipak ovaj period godine posebno pogoduje obnavljanju radijatora i unutrašnje drvene stolarije.

- Ovo je solidan period za premazivanje radijatora i njihovo održavanje jer je veoma malo vremena potrebno za sušenje, oko sat vremena. Farbanje radijatora vrši se bojama zasnovanim na vodenoj bazi, koji su potpuno zdravi. Jedna kantica materijala staje oko 1.100 dinara, a njome se može prefarbati oko 20 rebara radijatora. Sa druge strane, samo za "ruke" majstora po svakom rebru treba izdvojiti jedan evro - objašnjava Arnaut.

Ista vrsta farbe, zasnovana na vodenoj bazi, koristi se i za sobna vrata. Cena kantice koja je dovoljna da se ofarbaju dvoja standardizovana sobna vrata košta oko 1.200 dinara i sušenje traje samo sat vremena.

Kompletne radove u stanu od oko 50 kvadrata tri iskusna majstora odradiće za sedam-osam dana ukoliko porodica napusti svoj dom. U suprotnom, radovi se oduže duplo duže, što otežava i uslove života porodici, ali i uslove za rad majstorima.


DVA DANA ZA HOBLOVANjE

Postavljanje novih podnih podloga u vidu lamelnog parketa košta oko 1.000 dinara po kvadratnom metru bez montiranja, dok "ruke" radnika staju 200 dinara po kvadratu. Ipak, i starom parketu možete vratiti stari sjaj jednostavnim hoblovanjem, posao koji stan od oko 50 kvadrata traje cela dva dana.

Hoblovanje parketa košta od sedam do devet evra po kvadratnom metru poda sa uračunatim materijalima. Majstor najpre obrusi stari sloj sa parketa, potom idu dve ruke lakiranja odnosno postavljanje zaštitnih slojeva pa fino šmirglanje i potom dodatna premazivanja.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar