Uredjenje stana: Hoblovanje poda

Prednost parketa, bio on hrastov ili bukov, je što se u svakom trenutku može popraviti hoblovanjem i lakiranjem, ako nema velikih oštećenja. Mada, ako se ne može srediti hoblovanjem, menja se oštećeni deo parketa.

Hoblovanje-parketa

Često se pravi greška kad se misli da se pod ne može restaurirati pa se postavlja laminat preko parketa ili se stari parket vadi. To je vrlo komplikovana i skupa procedura. Drvo je veoma zahvalan materijal, pa ćete biti zadivljeni rezultatom ukoliko vaš stari parket ishoblujete i prelakirate.

Hoblovanje se vrši tek nakon što postavljeni parket odstoji neko vreme i kad se svi ostali radovi u prostoriji završe. Između svake faze hoblovanja potrebno je dobro očistiti parket.

Za brušenje se koriste različite granulacije šmirgle, zatim se vrši fugovanje parketa posebnom masom (piljevina pomešana sa masom za fugovanje), a nakon toga prelazi se na završno šmirglanje. Kada se sve to završi parket se hobluje uz pomoć fine šmirgle, a zatim se polira, čime se uklanjaju tragovi od šmirgle i cela površina parketa postaje savršeno glatka. I kod lakiranja postoji više faza u kojima se obavlja, važno je pridržavati se redosleda. U prvoj fazi bitno je temeljno usisati i prebrisati parket od prašine i prljavštine kako bi se pristupilo nanošenju osnovnog laka. Kada je čišćenje detaljno završeno nanosi se osnovni lak. On se bira u odnosu na vrstu drveta koja se premazuje kao i u odnosu na krajnji izgled parketa. Vrsta laka određuje koliko puta će se lak naneti na parket, a uglavnom su to dva premazivanja. Pre nego što se lak nanese drugi put parket se mora ispolirati uz odgovarajuća abrazivna sredstva kako bi nakon završenog lakiranja bio estetski savršen. Kada se završi sa poliranjem potrebno je ponovo dobro očistiti parket od prašine. Kada je sve potpuno čisto i uslovi u prostoriji odgovarajući može se nanositi zadnja ruka laka.

OD 3 DO 5 EVRA KVADRAT

Koliko će se novca potrošiti zavisi od oštećenja poda. Cena hoblovanja koja ne uključuje materijal majstora se kreće 3-5 evra po metru kvadratnom. Sa uračunatim materijalom parketari će tražiti od osam evra pa naviše po metru kvadratnom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar