Ove stvari morate da znate kada kupujete stan

Kupovina stana često nije laka odluka. Treba uzeti u obzir mnogo različitih elemenata: cene nekretnina na tržištu, lokaciju, staru ili novu gradnju... Kada se podvuče crta stan ne smete kupovati, a da niste promislili svaku od ovih stavki.

1. Novogradnja ili staroganja za i protiv

Stanovi u staroj gradnji su nešto povoljniji s cenom, ali najčešće traže dodatna ulaganja. Kad se sagleda cena nekretnine i uloženo u renoviranje, dolazimo do slične vrednosti kao kod stanova u novogradnji. Kod novogradnje pak, za one koji kupuju nepokretnost prvi put, prednost je što imaju pravo na povraćaj PDV. Određene poreske olakšice postoje i za one koji po prvi put kupuju nekretninu koja pripada staroj gradnji ili prodavac nije u sistemu PDV-a, a to je umanjenje poreza na prenos apsolutnih prava, što takođe nije zanemarljiv trošak. Razloga ima i za i protiv i za jednu i drugu vrstu stanova, a izbor je na kupcu u skladu sa njegovim potrebama, mogućnostima i interesovanjima.

2. Lokacija

Kod uklapanja budžeta za kupovinu stana, čestu dilemu predstavlja i lokacija. Da li je bolje kupiti stan udaljen od centra, koji je zbog toga i jeftiniji, pa tako dobijamo više kvadrata ili "žrtvovati" površinu zarad dobre lokacije? Prema poslednjim podacima, cene stanova u Beogradu se kreću od 600-800 evra po kvadratu u prigradskim opštinama, do preko 2.000 evra za kvadrat u strogom centru grada. Ako uzmemo u obzir ove vrednosti, za trosoban stan, koji odgovara potrebama tročlane ili četvoročlane porodice, treba izdvojiti oko 80.000 evra u gradskim opštinama.

3. Budžet ili šta sve treba znati o kreditima

Kada je reč o kreditima, koji su najčešće polazna tačka u rešavanju stambenog pitanja, potrebno je pre svega dobro se informisati. Pre ulaska u proces kupovine stana na kredit, bitne informacije za donošenje odluke su: kamata i period otplate, uslovi koje treba ispuniti da bi se dobio kredit i koje dodatne troškove iziskuje. Dok ne uđu u proceduru uzimanja kredita, građani najčešće ne znaju koja sve dokumenta treba da pripreme i da to iziskuje značajno vreme - ono koje treba izdvojiti za svaku od ustanova u kojima tražimo neku potvrdu.

4. Koliko se čeka na novi stan?

Dakle, pre uzimanja kredita, informišite se i o proceduri, koja često zna da bude dugotrajna i naoružajte strpljenjem koje će se na kraju svakako isplatiti, jer ćete postati vlasnik vašeg novog doma.

Međutim, ni to ne mora nužno da bude slučaj. Mnoge banke su prepoznale potrebe svojih potencijalnih klijenata i trude se da poboljšaju uslove i olakšaju proceduru uzimanja kredita. U trenutnoj ponudi stambenih kredita na tržištu, Vojvođanska banka je jedna od onih koje se ističu po brzini i jednostavnosti procedure za dobijanje kredita. Po sistemu usluge "sve na jednom mestu", ova banka obezbeđuje stručnu podršku građanima u prikupljanju i proveri dokumentacije za kredit preko svojih servisnih službi (pravna podrška, proceniteljska služba, mreža advokata) i većina potrebnih radnji se odvija u okviru banke uz minimalno angažovanje klijenta. Na ovaj način, ne gubi se previše vremena, a takođe, stručne službe proveravaju ispravnost dostavljene dokumentacije i na taj način pomažu klijentu da kupovina nepokretnosti bude pravno siguran posao bez ikakvih rizika i loših posledica po samog klijenta.

5. Kako da ne izgubite stan na koji ste bacili oko

Tako što ćete ga kupiti prvi! Ono što je takođe bitno za kupce stanova jeste da ova banka daje predodobrenje stambenog kredita pre pronalaženja konkretne nekretnine, što je jako važno, jer već u samom startu znate sa kolikim iznosom kredita raspolažete. Isto tako, dozvoljava se i mogućnost uključivanja solidarnog dužnika radi podizanja kreditne sposobnosti.

Bilo da je reč o kupovini stana, izgradnji, adaptaciji ili, pak, refinansiranju postojećih stambenih kredita, Vojvođanska banka nudi stambene kredite sa i bez osiguranja NKOSK, do iznosa od 200.000 evra, a period otplate može biti do 30 godina. Takođe, građani koji žele da podnesu zahtev za ovaj kredit, nisu u obavezi da imaju životno osiguranje, niti banka naplaćuje trošak održavanja kreditne partije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar