Na ovo treba obratiti pažnju prilikom ugradnje kamina

Savremeni način gradnje i sve kvalitetniji materijali omogućili su da se mnogi građevinski radovi završe za svega nekoliko dana, bez dizanja velike prašine, iznošenja šuta itd... Jedan od takvih radova jeste i pravljenje kamina.

Kamin je do pre nekoliko godina bilo nemoguće zamisliti u kući ili stanu koja nema odžak, tj. dimnjak. Međutim, zahvaljujući tehnologiji danas je to i te kako moguće.

Pre svega to je moguće zbog postojanja biogoriva kojem nije potreban dimnjak. Izrada ovakvog kamina ne traje dugo, a kada se saberu svi troškovi konačna cifra izađe na 1.300 – 1.400 evra, zavisno od veličine.

Najskuplja je konstrukcija, koja se pravi po meri, pa je na to posebno potrebno obratiti pažnju, nešto jeftinije je samo jezgro kamina, a moraćete da izdvojite novac i za frontalni deo.

Kamin na čvrsto gorivo

Međutim, ukoliko ipak želite stari, klasičan kamin, na čvrsto gorivo, onda će vam za to trebati više vremena ali i novca. Kako biste čitav posao završili sa što manje troškova, prenosimo vam nekoliko važnih saveta:

1. Precizno odredite poziciju kamina u prostoriji
2. Obratite pažnju na kom delu kuće će dimnjak biti, posebno da li je izložen vetru
3. Izaberite tradicionalne, kvalitetne materijale (opeka, prirodni kamen…)
4. Izbegavajte dugačke dimnjake
5. Na kamin obavezno stavite vrata (najbolje od kaljenog stakla)
6. Ispred kamina planirajte da uradite podlogu koja je otporna na toplotu i žar (pločice)
7. Planirajte dodatni prostor, neposredno pored kamina, za odlaganje drva i kaminske opreme

Iako se osećaj toplote i ušuškanosti, dok vatra pucketa, može osetiti samo ispred ovakvih, pravih, kamina odlično rešenje su i kamini koji se jednostavno kače na zid i izgledaju kao slika. Jednostavnim paljenjem etil alkohola, u kaminu gori vatra, a cena zavisi pre svega od veliičine kamina. Tako je jedan ovakav primerak kamina, u dimenzijama 100x70cm, potrebno izvodijiti oko 600 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar