Skupe kvadrate kupuju samo programeri

Kao univerzitetski grad Niš je oduvek bio privlačan za ulaganje u nekretnine, a stručnjaci iz ove oblasti procenjuju da će u narednim godinama cena kvadrata u gradu na Nišavi porasti za najmanje 30 odsto, tako da će oni koji odluče da se "skuće" biti na dobitku. Tržište nekretnina koje raspolaže sa hiljadu stanova u poslednje dve godine je naročito oživelo i traži se stan više, pogotovo su na ceni jednosobni stanovi sa jednom spavaćom sobom, ali i luksuzni stanovi od 100 i više kvadrata.

Kao nijedan grad u Srbiji Niš je u protekle dve decenije doživeo neverovatne turbulencije na ovom tržištu, pa bi se sad ušlo u "mirnije i sigurnije" vode. Zbog situacije na Kosovu i Metohiji, a naročito posle bombardovanja 1999. godine, počeo je prvi talas potražnje za stanovima, jer su raseljena lica kupovala bukvalno sve i ne pitajući za cenu. Pored stanova, na ceni su bila i seoska domaćinstva i placevi, tako da danas postoje čitava sela i naselja gde polovinu stanovništva čine raseljene porodice sa Kosova i Metohije, kao što je slučaj sa naseljem Ledena stena.

Drugi talas donela je privatizacija, a naročito prodaja Duvanske industrije, čiji su radnici pohrlili da novac od otpremnina ulože u nekretnine. Nikla su naselja, kao što je Beverli hils, čiji su stanovnici nekadašnje duvandžije...

- A onda je 2008. godine naišla SEKA, odnosno Svetska ekonomska kriza koja je skoro zamrzla promet nekretnina - kaže Dejan Permeti, iskusni agent nekretnina. - Ne mogu da kažem da nije bilo prometa, ali se tek od pre dve godine oseća nova klima, odnosno ljudi su se oslobodili i počeli da "otvaraju slamarice".

Permeti kaže da su njegovi klijenti stanovnici okolnih gradova koji u blizini fakulteta kupuju stanove za svoju decu ili za izdavanje ako je reč o gastarbajterima.

- Umesto da iznajmljuju stanove svojim potomcima i plaćaju kiriju mnogi su proračunali da je bolje da podignu kredit i da umesto kirije plaćaju rate, a da im nekretnina ostane. Zato su najtraženiji jednosobni stanovi sa jednom zasebnom sobom. Oni se najbrže prodaju i za njih ne jenjava potražnja. Stanove kupuju i mladi bračni parovi, naravno na kredit, ali se oni odlučuju za periferiju. Zanimljivi su i mladi IT stručnjaci koje interesuju luks stanovi u centru. Problem je što nema baš mnogo takvih nekretnina u ponudi - kaže Permeti.

Primetno je da banke postaju sve fleksibilnije i da se trude da izađu u susret klijentima, ali i da pomalo preteruju kada u reklamama obećavaju obradu kreditnih zahteva "za 24 časa".

- Uvek upozorim klijente da se pripreme da budu strpljivi, jer je potrebno najmanje dva meseca za proceduru. Jednostavno, sedište banaka je u Beogradu, pa uvek treba malo više vremena dok se papiri "prošetaju" - ukazuje sagovornik .

Pored bankara, na povoljniju klimu u oblasti nekretnina uticao je i Zakon o javnom beležništvu. Prema oceni agenata nekretnina doprinosi sigurnosti na ovom tržištu, jer se može trgovati samo sa uknjiženim stanovima i kućama. Može se kupiti i stan u izgradnji i dobra je okolnost što je vreme mešetarenja prošlost i što su na tržištu opstali samo ozbiljni investitori.

Dušan Stanković, vlasnik i direktor preduzeća "Šampion", za dve decenije sagradio je više od pet stotina stanova u Nišu.

- Niš je grad budućnosti i svima preporučujem da ulažu u nekretnine, jer tržište nikada nije bilo povoljnije - ubeđuje Stanković. - Moguće je da će još pasti kamate na stambene kredite, ali se očekuje i blagi rast cena kvadrata.

Stanković dodaje da su među njegovim kolegama opstali ozbiljni investitori, tako da se dosta kupaca odlučuje i za kupovinu stanova u izgradnji.

- Sve mora biti uknjiženo i registrovano i nema šanse da se desi da neko proda isti stan više puta. To je dobro za sve, i za kupce, i za nas koji živimo godinama od ovog posla - kaže Stanković.

Niš je atraktivan i kada je turizam u pitanju, zbog banja. Ko želi da kupi stan ili kuću u Niškoj Banji, naselju koje je odlično za kardiovaskularne bolesnike, izdvojiće od 600 do 950 evra po kvadratu. Placevi za kuću koštaju od 5.000 do 10.000 evra.

SA RENOVIRANjEM JEFTINIJE

Cene građevinskog materijala i satnica majstora omogućavaju da se kupi stari stan, renovira i proda po višoj ceni. Upućeni kažu da se može zaraditi i 5.000 evra po stanu.

- Niko ne voli da se "druži" sa majstorima, ali ako imate uigranu ekipu i nije tako stresno. Jedino što se može javiti kao problem je nedostatak radne snage, jer svi dobri majstori odlaze u inostranstvo - kaže jedan od niških zanatlija.

PROBLEM BIROKRATIJA

INVESTITOR Dušan Stanković ocenjuje da bi se kvadrati brže zidali, da nije komplikovane birokratije.

- Za isto vreme koje potrošimo na pripremu dokumentacije za izgradnju zgrade možemo sagraditi pet zgrada, i to nije preterivanje. Samo na građevinski priključak kod EPS čeka se od tri do šest meseci - zaključuje naš sagovornik.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar