Miran san samo uz dodatno osiguranje

Generalno slaba kulura osiguranja objekata u Srbiji, ali uzrok i nemaština. – Mnogi žitelji Beograda kojima uz uplatnicu Infostana stižu i uplatnice za osiguranje ne znaju da im taj paket neće doneti obeštećenje usled poplava

Nedavne poplave širom Srbije usled povećanih vodostaja reka, pokazale su svu ranjivost života u priobalju. Podivljala voda protutnjala je svuda gde su rečna korita bila slaba da prime ogromne količine nadošle usled otapanja snega. Najgore je ipak prošla istična Srbija i okolina Zaječara.

Prema nekim informacijama, od oko 600 poplavljenih kuća u ovom kraju, samo dvadesetak ih je bilo osigurano od poplava: tužno mala brojka obzirom da komletno osiguranje sa dopunskim osiguranjem od poplava košta godišnje stotinak evra dok je suma obeštećenja oko 10 miliona dinara.

Sve to govori i o nemaštini, ali i generalno slaboj kuluri osiguranja objekata u Srbiji, od čega nije izuzet ni Beograd. Naime, mnogi žitelji prestonice kojima uz uplatnicu Infostana stižu i uplatnice za osiguranje – ne znaju da im taj paket, na primer, neće doneti obeštećenje usled poplava.

U „Dunav osiguranju” pojašnjavaju  da su preko uplatnice Infostana obuhvaćeni požarni rizici (požar, udar groma, oluja, grad...), izlivanje vode iz instalacija, provalna krađa i razbojništvo i lom stakala, ali, ne i štete nastale usled poplava.

– Obzirom da je poplava dopunski rizik koji se ugovara uz osnovno osiguranje požara, moguće je ugovoriti poplavu, bujicu i visoku vodu uz osnovno osiguranje. Naravno, uvek treba imati na umu da se poplavom smatra stihijsko neočekivano plavljenje terena od stalnih voda (reka, jezera, mora i drugo..) usled toga što se voda izlila iz korita ili provalila odbrambeni nasip ili branu. Takođe poplavom se smatra i izlivanje vode usled vanredno visoke plime i talasa na moru i jezerima neobične jačine, kao i od nadolaženja vode iz veštačkih jezera – kaže  Milica Slijepčević, PR menadžer „Dunav osiguranja”.

Poplava podrazumeva, kaže naša sagovornica, i neočekivano plavljenje terena usled naglo formirane velike količine vodene mase koje nastaje kao posledica provale oblaka.

Bujicom se smatra stihijsko neočekivano plavljenje terena vodenom masom koja se formira na kosim terenima usled jakih atmosferskih padavina i sliva ulicama i putevima.

U „Dunavu” kažu da su osiguranjem od poplave obuhvaćene samo štete prouzrokovane na osiguranom objektu za vreme trajanja poplave i neposredno posle povlačenja vode.

Na uplatu novca za štetu nastalu usled poplava ne čeka se dugo.

– Naša kompanija uvek postupa u skladu sa zakonom, a to znači da je isplata štete u zakonskom roku od dva do 14 dana po podnošenju celokupne dokumentacije. Kad kažem dokumentacije mislim prvo na prijavu štete, zapisnik MUP –a ako je u pitanju požar i naravno, nalaz našeg procenitelja i eventualnih svih obrazaca koje mi kao Osiguravač zatražimo kao potrebne a sve u cilju utvrđivanja pravične naknade našim osiguranicima, naglašava Milica Slijepčević.

-----------------------------------------------------------

Isplaćene štete u toku prošle godine

Kompanija „Dunav osiguranje” je prošle godine fizičkim licima (sa preduzetnicima) isplatila po požaru (misli se na požar, izliv vode i poplave) 45.000.000 dinara, a po ostalim osiguranjima imovine (krađa, staklo, lom mašina i instalacija, infostan i svi drugi gradovi u Srbiji koji imaju objedinjenu naplatu) ukupno  335.802.000 dinara.

Primer obračuna premije za osiguranje građevinskog objekta

Primer uključuje obračun premije za osiguranje stana ili kuće, stvari domaćinstva (nameštaj, aparati), od požara , provalne krađe i razbojništva i stakla od loma, sa uključenim dopunskim rizikom izliv vode iz instalacija

Predmet osiguranja Suma osiguranja Godišnja premija
Građevinski objekat (stan/kuća) 10.000.000,00 4.500,00
Stvari domaćinstva 1.000.000,00 3.000,00
Krečenje, moleraj, tapeti, obloge u stamb. prostoru 30.000,00 450,00
Staklo na prozorima i vratima  u stamb. prostoru 30.000,00 1.350,00
Ukupno 9.300,00

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar