3 važne stvari ako planirate da iznajmite stan

Lokacija, kvadratura, raspored, spratnost, nameštenost, funkcionalnost, sve treba da vam se poklopi da bi u nekom stanu videli svoj budući dom. Kad tražite stan, jako je bitna stavka visina zakupa. Ali ona druga isto bitna je visina mesečnih troškova, odnosno, kako u narodu volimo da kažemo, komunalija.

INFOSTAN
– ume da bude najveća stavka. Ukoliko je u stanu centralno grejanje, a kvadratura veća, budite spremni da tokom cele godine, svakog meseca plaćate više hiljada dinara (za stan od 80 kvadrata i po 12000 dinara). Ukoliko je grejanje na gas, ili na struju, za stan od 40ak kvadrata infostan je oko 1000 i nešto dinara.

GREJANJE– ukoliko stan ima centralno grejanje, ova stavka vas ne zanima, jer ne možete ništa da promenite. Ukoliko nije, ozbiljno se raspitajte na koji način se stan greje i koliko to košta tokom zime. Gas je do pre par godina bio najjeftinija varijanta. Za stan od 40 kvadrata, račun za gas bude između 4000 i 6000 dinara (zavisi od spoljne temperature, odnosno meseca u godini). Grejanje na struju naravno zavisi od uređaja kojim grejete stan, i potrošnje tog uređaja. Uljani radijatori, norveški radijatori, TA peći troše različito i takva vrsta grejanja može da vas košta od par do desetak hiljada dinara tokom zime.

KABLOVSKA– zvuči kao mala stavka, ali ne mora da znači. Paketi se kreću od 1000, pa i do 4000 dinara. Proverite koji paket stanodavac ima i šta obuhvata (kablovsku televiziju, internet, telefon) i ukoliko vam je ’’prevelik’’ paket, vidite da li može da se smanji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar