Šta sve treba da ima IDEALAN STAN ZA STUDENTA i kako ga opremiti što JEFTINIJE

Svi veći gradovi su često obrazovno-univerzitetski centri i kao takvi česta destinacija u potrazi za višim obrazovanjem. Neretko se omladima iz ruralnih sredina odlučuje za studentski život van rodnog grada. To je odluka koja zahteva razna odricanja, a pre svega nedostatak toplog porodičnog doma.

Svi znamo koliko život studenta može biti skup i opterećujući za kućni budzet tako da sam odabir smeštaja zbog cena i lokacija može zadati velike glavobolje. Poseban udar na budžet može biti opremanje jednog takvog stana, jer pre svega će on budućem studentu služiti kao baza za nove pobede i kao utočište za teške trenutke, pa ga je potrebno urediti tako da odiše osećajem sigurnosti.

Ukoliko je stan rentiran - može biti sa nameštajem ili bez njega. Uvek je bezbolnija ona varijanta da je stan već u potpunosti namešten sa svim neophodnim elementima, ali takvi stanovi mogu biti skuplji, a nekada i nisu opremljeni onako kako biste vi želeli da opremite stan za svoje dete. I jedna i druga varijanta iznajmljivanja su sasvim u redu - zavisno od potreba koje imate.

Šta raditi u slučaju da nađete idealan stan za svog studenta, na odličnoj lokaciji, po prihvatljivoj ceni, sa malim mesečnim troškovima za infostan - ali bez nameštaja?

Naš predlog je da iskoristite trenutne akcije i popuste u salonima nameštaja i nabavite sve za upola manje novca nego što biste inače potrošili. Takođe ako imate neke komade nameštaja kući koje su višak - organizujte prevoz i dovezite u novoiznajmljeni stan. Sigurno će odlično koristiti.

Neka nameštaj pre svega bude jednostavan, funkcionalan i da odgovara ritmu života vašeg studenta. Za početak nabavite osnovne stvari: da ima krevet, noćni ormarić, garderober za stvari. Naravno radni (pisaći) sto je obavezna stavka u studentskom stanu i uz njega jedna dobra lampa i udobna stolica. Za dnevnu sobu je dobro nabaviti TV policu, donesite neku polovnu sofu ili dvosed za sedenje, jer studiranje nije samo učenje i vaš će student poželeti da dovede i drugare na druženje. Kao trpezarijski sto i stolice mogu često poslužiti i plastični baštenski setovi koje možete povoljno kupiti na kraju letnje sezone. To je sigurno jeftinija varijanta od kupovine drvenog trpezarijskog seta.

Većina nenameštenih stanova ima ugrađenu kuhinjicu. Ako nije potpuna, upotpunite je sa još nekom policom. Ne zaboravite jako bitne stavke: mini šporet sa rernom i frižider sa većom komorom za zamrzavanje jer ćete sigurno pakovati i slati ukusne kuvane obroke svome studentu.

Od tehnike je dobro imati i veš mašinu, ali kako je to još jedna skupa stavka, možda za početak da dete koristi profesisonalne usluge pranja veša u gradu.

Ukoliko se u stanu već nalazi nameštaj,što je naravno mnogo bezbolnija varijanta, prvo proverite u kakvom je stanju. Ukoliko vam nešto deluje pohabano ili pokvareno, možda možete da se dogovorite sa gazdom da taj komad nameštaja zameni ili da vi ubacite svoj.

Štednja na ukrasima

Gde možete još uštedeti – naravno na ukrasnim sitnicama. To su one stvari koje prostoru daju lični pečat i njima ne morate tako ozbiljno pristupati.

Eksperimentišite – možete od nekih svakodnevnih starih stvari koje koristite napraviti prelepu dekoraciju kao na primer od obične staklene tegle možete napraviti svećnak - potrebno vam je samo malo lepka, kanapa i naravno mašte. Od drvenih gajbica možete napraviti odlične police za knjige, a ukoliko imate neki stari stočić, njega možete restaurirati ili čak napraviti dekupaž ako ste malo veštiji.

Sve u svemu - pokušajte da veliki stres oko samog početka studiranja i selidbe pretvorite u pozitivnu energiju i iskoristite je za opremanje novog privremenog doma za svoje dete na studijama.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar