I takse za upravnike na uplatnici “Infostana”

U prestonici zaživeo objedinjeni sistem naplate naknade za održavanje i upravljanje zgradom. Naplata "od vrata do vrata" nije dala rezultate. Upravnik potpise stanara dostavlja u bazu "Infostana" naknada za rad upravnika i taksu za tekuće i investiciono održavanje zgrada, stanari će ubuduće moći da plaćaju preko uplatnice "Infostana". Ukoliko žele da i ovu vrstu troškova izmiruju uz pomoć sistema objedinjene naplate, moraće da se usaglasi više od polovine vlasnika stanova, a potom da zahtev i potpisanu odluku stambene zajednice dostave u sedište preduzeća u Danijelovoj 33.

Kako naplata od vrata do vrata nije dala mnogo rezultata, mnogi upravnici žele da na ovaj način povećaju procenat plaćanja takse za njihov rad. Ipak, za to će biti potrebna saglasnost stanara ukoliko procene da im je ovakav vid plaćanja jednostavniji. Ovo je samo jedna od zakonskih mogućnosti izmirivanja ovih vrsta obaveza, a oni će moći da se odluče da li preko uplatnice "Infostana" žele da plaćaju samo troškove upravljanja ili održavanja ili i jedno i drugo. Međutim, ovaj način obavezujući je samo ako se na nivou stambene zajednice usvoji ovakva odluka. Ukoliko stanari žele da ove takse izmire preko tekućeg računa stambene zajednice i to je moguće.

- U našu službu se dostavlja zahtev za zaključenje ugovora za uvođenje troškova u naš sistem - navode u JKP "Infostan tehnologije". - Uz zahtev, neophodno je dostaviti i odluku stambene zajednice i izvod iz zapisnika, potpisan i overen od strane upravnika, kojim se naplata poverava nama. Takođe, potreban je i ugovor između stambene zajednice i organizatora profesionalnog upravljanja, kojim je propisano da on može da zaključi ugovor sa "Infostanom". Potrebna je i evidencija vlasnika posebnih delova zgrade izdate od strane upravnika, sa mesečnim zaduženjem svakog od vlasnika stanova.

Osim za rad upravnika, ukoliko su izabrali profesionalnog ili odlučili da komšiji upravniku daju platu, vlasnici stanova dobili su nedavno i novi namet usvajanjem Odluke o minimalnoj visini iznosa tekućeg i investicionog održavanja zgrade.

Zajedno sa drugim uslugama koje plaćaju preko uplatnice "Infostana", sada će moći da plaćaju i ove usluge.

Za rad postavljenog prinudnog upravnika plaćaće od 240,57 do 336,80 dinara u zavisnosti od toga koliko zgrada ima stanova.

Za troškove redovnog održavanja zgrade Beograđani u višespratnicama izdvajaće u zgradi bez lifta od 360,85, a sa liftom najmanje 469,11 dinara. Kada je reč o krupnijim popravkama, za koje će se izdvajati iz fonda za investiciono održavanje predviđena je suma po kvadratnom metru od 3,13 do 10,16 dinara u zavisnosti od starosti zgrade.

OBRASCI POSTAVLjENI NA SAJTU

Formule neophodne za prijavu moguće je preuzeti sa sajta JKP "Infostan i tehnologije". Informacije o novoj usluzi mogu se dobiti putem besplatnog pozivnog centra na broj 0800 011 018 ili dolaskom u sediše "Infostana" u Danijelovoj 33.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar