Građevinari sposobni da izgrade 20.000 stanova

Dok Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, sumnja da građevinska industrija u Srbiji može da iznese najavljene projekte u stanogradni.

Stručna javnost je uverena da domaća operativa, uz stvaranje određenih uslova, može da obavi taj posao te da je angažovanje stranih preduzeća u tom segmentu apsolutno nepotrebno.

– Ako ministarka pod građevinskom industrijom u Srbiji podrazumeva samo operativu, to je jedna situacija, a sasvim druga je ako tu ubraja i fabrike koje proizvode građevinski materijal. Srbija poseduje dovoljno fabrika za proizvodnju cementa i drugog materijala i sa te strane ne postoje prepreke da građevinski materijal ne bude domaćeg porekla i da ga ne bude dovoljno. Kada je reč o operativi, može se konstatovati da je ona iz niza razloga prilično oslabljena. Najviše zbog nedostatka kvalifikovane radne snage i nezainteresovanosti mladih da pohađaju građevinske škole zbog nedostatka posla i niskih zarada. Ipak, i pored toga u slučaju dobre koordinacije posla, domaća operativa može da bez problema izgradi 20.000 stanova u narednom periodu – kaže za Danas Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije.

Prema njegovim rečima, slabosti koje je odlikuju građevinska operativa u Srbiji može otkloniti.

– Ne verujem da je oportuno da se zbog konkretnog projekta o kome govorimo srpske građevinske firme udružuju u konzorcijume. To opet ne znači da ne treba da bude zajedničkog nastupa u tom poslu. Drugim rečima, potrebno je odrediti preduzeće koje bi koordiniralo posao. Energoprojekt je, recimo, kompanija sa dobrom građevinskom infrastrukturom i moglo bi da obavlja tu ulogu. Druge građevinske firme bi se takođe pridružile i okupile oko koordinatora i dobila svoje mesto u projektu. CIP bi mogao da bude zadužen za projektni deo posla i onda bi sve moglo da se sprovede na zadovoljavajući način – navodi naš sagovornik.

On je istakao da su apsolutno tačne prognoze prema kojima bi nastupajući građevinski radovi povećali BDP za 1,5 do 2,5 odsto, u poslednjem kvartalu ove kao i dve naredne godine.

Podsećanja radi, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da „nas u narednih par godina čeka bum u građevinarstvu jer će u okviru projekta jeftine stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti biti izgrađeno 20.000 stanova“. Tom prilikom ministarka je dodala da brine koliko će naše kompanije biti u stanju da se organizuju, udruže. Ona nije sigurna da naše građevinske firme pojedinačno mogu da završe sve poslove i odgovore izazovu stanogradnje. Ministarka Mihajlović je naglasila da ove godine u drugom i trećem kvartalu počinje izgradnja 1.600 stanova, da je vrednost građevinskih i infrastrukturnih radova povećana za 50 odsto, a da su pozitivni rezultati u građevinarstvu postignuti zbog uvođenja elektronskih građevinskih dozvola koje su pospešile investicije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar