Građani Srbije disciplinovani su u plaćanju rata za kredit

Da li zbog jakog obezbeđenja banke ili svesti o dugu, tek samo 1,2 odsto građana ne izmiruje redovno svoje obaveze. Ipak, oni koji kasne, ne moraju da brinu da će banka odmah krenuti sa aktiviranjem hipoteke i prodajom stana, ili da će im, pak, biti oduzet automobil kupljen na kredit. Prvo što mogu da očekuju jeste da će biti opomenuti. I to više puta.

Manir kašnjenja u ispunjenju kreditnih obaveza najčešći je kod kredita sa manjim iznosima. Procene su da oko jedan odsto građana kasni kod uplata rata za sve kredite, osim dugoročnih stambenih kredita gde su klijenti redovni u izmirenju obaveza.
Ukoliko prođu tri dana od roka kada je klijent trebalo da izmiri svoju obavezu, banka ga poziva i podseća na uplatu rate. Praksa je i da se klijent pozove na razgovor kako bi se našao način da se prebrodi problem. U „Komercijalnoj banci” klijente pozivaju telefonom nakon sedam dana zakašnjenja i dostavljaju pismenu opomenu, a ukoliko dužnik ne izmiri ni drugi anuitet, postupak se ponavlja.
- Ukoliko nema rezultata u dogovoru s klijentom, a po isteku dva meseca kašnjenja, dostavljaju se opomene pred utuženje - ističu u „Komercijalnoj banci”.
Kada klijent kasni sa redovnom otplatom stambenog kredita, u „Rajfajzen banci” kažu da postupaju u skladu sa procedurom, koja podrazumeva najpre telefonsko informisanje klijenta i žiranta, i podsećanje, to jest molbu da reguliše svoje kreditne obaveze, a potom zaboravne klijente „informišu putem pisama”.
Kada je reč o kašnjenju otplate mesečnih obaveza kredita za automobil, u „Banci Inteza” naglašavaju da nakon obaveštavanja i nekoliko razgovora sa dužnikom, a posle uzastopnog kašnjenja u otplati dve mesečne rate, aktivira se prinudna naplata.
I kod lizinga slično
Slična je procedura i kod lizinga. Kada građanin ne izmiri na vreme svoju obavezu, nakon isteka 15 dana od dana dospeća ove nenaplaćene rate dostavlja mu se prva opomena. Daje mu se rok za izmirenje rate od osam dana. Ukoliko ne izmiri obavezu u ovom periodu, dostavlja mu se i druga opomena sa istim rokom plaćanja od osam dana. Međutim, ukoliko korisnik lizinga očigledno ne želi da izmiruje svoje obaveze, lizing kuća raskida ugovor, a korisnik se obaveštava da je obavezan da vrati vozilo vlasniku.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar