Državne vile i stanovi od 2,9 do 7,7 € po m²

Firma za iznajmljivanje državnih nekretnina opet se našla u središtu pažnje posle zahteva Saveta za borbu protiv korupcije da se ugasi zbog zloupotreba u radu.

Do vila i kuća u državnom vlasništvu uglavnom su do sada dolazili samo odabrani, navedeno je u izveštaju Saveta.

Više od četiri stotine kuća i stanova na najelitnijim lokacijama, već decenijama se po bagatelnim cenama i bez javnog nadmetanja iznajmljuju političarima, direktorima javnih preduzeća, estradnim umetnicima i svakome ko je blizak sa u tom trenutku vladajućom elitom.

Za 7,7 evra po kvadratu možete iznajmiti luksuznu vilu, a za 2,9 evra po kvadratu u stan kojim upravlja DIPOS. Sve to bez javnog nadmetanja. Savet za borbu protiv korupcije predlaže da se svemu tome stane na put.

“Da su privilegovani pojedinci obavešteni o slobodnim nepokretnostima koje dolaze u obzir da budu iznajmljene odnosno date na osnovu ugovora o zakupu. A utvrdili smo i da se ne poštuje Zakon o javnoj svojini u smislu ispunjavanja tržišne cene, tržišnih uslova. To nama govori o jednom moralu države i društva”, navodi Dušan Slijepčević iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Iz DIPOS-a nisu hteli pred kamere naše televizije, već je direktor Đoko Krivokapić poslao pisani odgovor Savetu, u kome je negirao zloupotrebe, ističući da DIPOS zaključuje ugovore o zakupu sa korisnicima tek po pribavljenoj saglasnosti republičke Direkcije za imovinu. Takođe je navedeno i da je DIPOS protiv svih dužnika pokrenuo zakonske postupke.

Radom je zadovoljan i ministar pravde Nikola Selaković.

“Današnji DIPOS radi nekoliko desetina puta bolje nego što su radili neki pređašnji DIPOS. Znam da rade mnogo bolje, da rade mnogo odgovornije i da zakonito, zakonito posluju”, kaže Selaković.

A vile na Dedinju, ovog puta službene, bile su povod za medijski sukob dva ministra odbrane. Sadašnjeg - Gašića i bivšeg - Šutanovca.

“Nisu se žalili kad je Dragan Šutanovac pokrao stvari iz vile u kojoj je živeo pet godina i odneo kući. Ako je bilo tako, da li su podnete neke krivične prijave? To je na organima vojne policije, HIG-u i ostalim koji se bave time, nije moje da istražujem”, rekao je Gašić.

“Od države nisam dobio ništa, niti sam uzeo nameštaj, niti sam dobio stan, niti sam se uselio u stan, niti sam bilo šta koristio što ne pripada ministru kao takvom. A odneo sam ono što sam sa svojom porodicom i uneo i to je nešto što je sasvim prirodno i normalno”, odgovorio je Šutanovac.

Vile na Dedinju i Senjaku su od 1945. godine bile na meti političke i vojne elite u zemlji, pri čemu su državni funkcioneri zaposeli kuće, dobijajući sve, od escajga do poslednjeg komada nameštaja. Veliki deo tih kuća je početkom devedesetih godina otkupljen za iznos od po nekoliko hiljada nemačkih maraka.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar