“300 EVRA I VIŠE” Zašto je sve teže iznajmiti pristojan stan i šta je drastično PODIGLO CENE

Stanovi za izdavanje sve su skuplji posebno u velikim gradovima širom Srbije. Pristojan stan od 50 kvadrata koji su vlasnici do pre godinu dana izdavali po ceni od 250 evra danas je potrebno platiti bar 50 evra više.

Stručnjaci za “Blic”objašnjavaju da je kirije podigao "stan na dan" i da Srbija sve više deli iskustva mnogih razvijenih zemalja. Širom Evrope turisti su "proterali" meštane iz istorijskih centara gradova, pa ni srpski gradovi ne zaostaju u tom trendu. Procenjuje se da je samo u Beogradu registrovano oko 1.500 jedinica u privatnom smeštaju a da je onih koje nisu registrovane mnogo više. "Stan na dan" sve je popularniji i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu...

- Činjenica je da se sve veći broj vlasnika stanova odlučuje da ih prilagodi i izdaje turistima na dan ili dva. Trend izdavanja “stan na dan” je u zaletu polednjih par godina. Suštinski omogućava ljudima da zakupe stan na dan po principu apartmana i da plate zakup samo za taj dan.

Kako ocenjuje, najjeftiniji stanovi su 10 do 15 evra po danu a lepše opremljeni apartmani su 30-50 evra po danu.

- Dakle, ukoliko je stan izdat samo 20 od 30 radnih dana, po ceni od 20 evra, prihodi vlasnika su 400 evra. Ukoliko ga izdaje mesečno može da zaradi oko 250 evra. Zbog toga se sve više vlasnika odličuje za izdavanje po principu stan na dan nego dugoročno. Ponuda stanova za dugoročno iznajmljivanje je zbog toga smanjenja, a potražnja je ostala ista, te je cena skočila - kaže Tanović.

Dodaje i da je stan na dan sve popularniji izbor boravka u nekom gradu. Iznajmljivanje apartmana u Novom Sadu, Beogradu, Nišu daje veliku slobodu i odličan je izbor za ljude koji vole odmore po principu produženog vikenda, posećuju koncerte ili festivale, idu na venčanje ili krštenje, moraju na lečenje u drugi grad..

- Prilikom iznajmljivanja po principu stan na dan čekaće vas čist prostor, čista posteljina i peškiri, a sve to je, pored noćenja, sastavni deo cene boravka u smeštajima. U bolje opremljenim smeštajima postoji klima uređaj, a tu su i wi-fi mreža, moderan nameštaj, televizori sa kablovskim antenama, kreveci za bebe - zaključila je Tanović.

Demonstracije u Lisabonu zbog poskupljenja stanarina

Zbog najezde turista, stanovici Lisabona i Porta nedavno su organizovali demonstracije protiv stranih gostiju noseći transparente "Zaustavite poskupljenje stanarina". Time su se pridružili Barseloni, Veneciji, Amsterdamu i drugim gradovima koji se zbog masovnog turizma bore sa stambenim problemima i sve skupljim stanarinama. Naime, u Lisabonu na svakog stanovnika dolazi devet turista, u Londonu je taj odnos četiri prema jedan, a u Barseloni pet prema jedan.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar