Žuto šljašti prema originalu

Rekonstrukcija bombardovane zgrade u Nemanjinoj 9 nikog nije ostavila ravnodušnim. Jedni su oduševljeni njenom „probuđenom lepotom”, a drugi zgroženi šljaštećom žutom bojom fasade koja „bode oči” u okruženju mirnih kamenih fasada.


- Možda fasada malo šljašti, ali će ona veoma brzo da uzme patinu i da legne u prostoru. Osim toga, kad se potpuno sklone skele i kad se pokaže i njen kameni postament, utisak će biti potpuno drugačiji. U svakom slučaju, žuta boja fasade je određena na osnovu originalne boje - kaže za „Blic” Predrag Mišić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.
Rekonstrukcija i dogradnja zdanja u Nemanjinoj 9, bombardovanog u martu 1999. godine, počela je u junu 2006. godine i biće završena do leta. Investitor je Uprava za zajedničke poslove republičkih organa. Ceo unutrašnji prostor je preuređen, izgrađena su dva aneksa unutar postojećeg atrijuma, podignute dve nove etaže i sazidana podzemna garaža. Zgrada ima suteren, prizemlje, međusprat, pet spratova i dva potkrovlja.
U njoj će, kad bude završena, biti smeštene najviše instance srpskog pravosuđa.
- Rekonstrukcijom smo dobili dodatnih 9.000 novih kvadrata - kaže za „Blic” Goran Mitić, šef gradilišta.
Zdanje u Nemanjinoj 9, prepoznatljivo po kolonadi visokih ukrasnih stubova, počelo je da se zida 1939 godine prema zamisli arhitekte Gojka Todića.
To je poslednja monumentalna građevina zidana u doba Kraljevine Jugoslavije. Trebalo je da bude zgrada budućeg Ministarstva građevine, čime bi se zaokružila celina monumentalnih zgrada drugih ministarstava već završenih u blizini.
Međutim, istorija je htela da u njoj, tokom okupacije Beograda, bude smeštena Nemačka komanda za jugoistok Evrope.
Tokom raščišćavanja ruševina, 2005. godine, urušili su se unutrašnji spratovi i nekoliko radnika je povređeno. Kasnije, tokom rekonstrukcije, još jedan radnik je,srećom, samo lakše povređen u ovoj zgradi.

Novi stanari
U rekonstruisnu zgradu Nemnajina 9 na oko 30.000 kvadrata treba da se, tokom leta usele najviše instance srpskog pravosuđa, Kasacioni, Apelacioni, Upravni i Viši trgovinski sud. Zgrada ima 500 kancelarija, 30 sudnica, zajedničku pisarnicu i prateće prostorije. U njoj će biti smešten i Visoki savet sudstva sa administrativnom kancelarijom, koji će da kontroliše rad pravosuđa, izbor i napredovanje, i da vodi disciplinske postupke protiv sudija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar