Zlatibor – omiljeno mesto za odmor i kupovinu nekretnine

Ljubitelji planine, zimskih igara, snega, ali i čistog vazduha, prvi su kandidati za kupovinu stana na Zlatiboru. Cena kvadratnog metra stambenog prostora na toj planini je poslednjih godina porasla i košta gotovo kao u Beogradu, u proseku nešto više od 1.100 evra.

O stanu na Zlatiboru mogli bi da razmisle i oni koji uopšte ne vole planinu, ni leti ni zimi, jer kad bi imali stan na Zlatiboru, u jeku sezone, kao recimo sada, mogli bi da izdaju prostor od tridesetak kvadrata za 20 do 40 evra dnevno i da odlično zarade, jer je potražnja ogromna.

Naravno, ukoliko volite zimu da provodite na planini ili da udišete čist planinski vazduh van sezone, trebalo bi da razmislite o kupovini stana na Zlatiboru. Stan od 30-ak kvadrata možete da kupite i za manje od 30.000 evra, malo dalje od centra i popularnog jezera.

I ako niste zimski tip, a ni leti ne volite planinu, matematika je opet jasna. Procena je da najmanje 25.000 gostiju u ovom trenutku, na početku ski sezone, provodi praznike na ovoj planini, a to uglavnom znači da su svi hoteli popunjeni.

Zato može lako da se desi da su mnogi turisti koji na vreme nisu rezervisali smeštaj, u situaciji da obilaze naselja u širem centru, da traže makar kakvu sobu.

Lokalno stanovništvo u neformalnim razgovorima tvrdi da su žiteli Čajetine ne jednom imali korist od toga što su sva mesta u centru Zlatibora popunjena. Ova varošica je, naime, na samo nekoliko kilometara od centra, a meštani su izdavali stanove i za 100 evra za tri dana, odnosno produženi vikend.

Evo koliko je potrebno uložiti u kupovinu stana na različitim delovima Zlatibora.

Prosečna cena kvadrata 1.120 evra

Ako kupujete stan na Zlatiboru, vodite računa o tome da bi trebalo da izdvojite najmanje oko 500 evra po kvadratu za udaljenije lokacije i oko 1.500 evra pa i više za kvadratni metar u centru.

Ako smo vam zagolicali maštu i zainteresovali za kupovinu stana na ovoj planini, obavezno pogledajte i kretanje prosečnih cena na različitim lokacijama, a koje je dostupno na portalu “Halo oglasi nekretnine”. Tako smo odlaskom na opciju “prosečne cene nekretnina”, došli do podatka da je na Zlatiboru za kvadratni metar stambenog prostora u proseku potrebno odvojiti 1.120 evra.

Najveća prosečna cena je u centru, oko tržnog centra, i iznosi 1.326 evra po kvadratu, jer je i tražnja u tom delu, pre svega zbog izdavanja, najveća.

U deo sa najnižom prosečnom cenom, nesumnjivo spada Čolovića brdo, gde je za kvadrat u proseku potrebno odvojiti 655 evra, dok je na Jevrejskom brdu, recimo, cena kvadrata u proseku 1.220 evra.

Tražnja stabilna, cene 5% niže nego prošle sezone

Interesenata za kupovinu stanova na Zlatiboru ima. U agencijama tvrde da je tražnja konstantna godinama unazad.

Primera radi, u agenciji “Garant nekretnine” kažu za “Halo oglase nekretnine” da je tražnja za stanovima na Zlatiboru na prošlogodišnjem nivou, dakle stabilna, dok su najtraženiji manji stanovi od oko 30 kvadrata.

“ Najtraženiji je sam centar. Verovatno da bi stanove u sezoni vlasnici mogli lako da izdaju”, rekli su nam u ovoj lokalnoj agenciji.

Kako su objasnili, najtraženiji su stanovi od 30 do 36 kvadrata, jer se takve nekretnine najlakše i izdaju.

U “Garant nekretninama” dodaju i da je cena kvadrata ove godine u blagom padu u odnosu na prethodnu sezonu.

“Cena je ove godine u odnosu na prethodnu pala za oko pet odsto. To je zapravo trend, poslednjih godina su svake sezone cene kvadrata bile za oko pet odsto niže”, kažu u ovoj agenciji.

Trenutno najviše u ponudi stanovi za oko 30.000 evra

Listanjem naših oglasa možete naleteti na, primera radi, dvosoban stan od 34 kvadrata, a reč je novogradnji. Stan je, kako je navedeno, odmah useljiv i uknjižen, a nalazi se na prvom spratu trospratne zgrade. U opisu je još navedeno da ima i parking, terasu, etažno grejanje. Taj stan košta 36.000 evra.

Završen apartman u centru Zlatibora oglasio je investitor, a opis je sledeći:

Stan je dvosoban, u prizemlju i ima 39 kvadrata. Odmah je useljiv. U sklopu stana je i parking, terasa, garaža, kablovska TV. Cena ove nekretnine je 49.000 evra.

Ako nemate dovoljno novca da kupite, pojedini vlasnici nude i zamenu. Tako je recimo u ponudi prodaja ili zamena stana na Zlatiboru – Autobuska stanica, za stan u Beogradu. U oglasu je navedeno da je stan jednoiposoban, od 36 kvadrata, da je reč o staroj gradnji, a cena je 40.000 evra. Na prvom je spratu u zgradi koja ima ukupno pet spratova. Stan je uknjižen i, kako je navedeno, odmah useljiv. U opisu još stoji i da je u sklopu stana i parking mesto, podrum, telefon.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar