Zgrade više od 14 spratova u centru Kragujevca

Zgrade sa više od 14 spratova u centru grada, velike stambene zone kod Pravnog fakulteta i između Spomen parka i Hipodroma, Industrijska zona u Kormanskom polju, samo su neke od izmena u izgledu grada koje je predvideo novi generalni urbanistički plan Kragujevca.

Novi generalni urbanistički plan, koji su pripremile gradske vlasti, potpuno će tokom narednih godina promeniti izgled centra Šumadije. Pošto po prvi put nakon tri decenije raste broj stanovnika Kragujevca i beleži se ekonomomski rast, ponovo je odobrena „visoka gradnja” sa zgradama koje će imati i više od 14 spratova, a planirani su prostori za nove velike stambene zone koje će imati na hiljade stanova, piše Blic.

Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana gradskog veća za investicije, „novi urbanistički plan predviđa pre svega logiku ekonomskog i tržišnog poslovanja”.

- Stari urbanistički plan je kočio investicije pre svega zbog zastarelih predviđanja, koji nemaju dodira sa realnošću. Tako je, na primer, u dosadašnjem planu svaka mesna zajednica ucrtala parcelu za novu školu. Zbog toga danas važno zemljište zauzima 14 osnovnih i četiri srednje škole, koje nikada neće biti izgrađene. Zemljište je rezervisano i za četiri opšte bolnice, a grad nema za sada ni jednu, iako ima Klinički centar. I Univerzitet je za sebe rezervisao u starom planu 50 hektara zemljišta. Zato je i neophodno da se plan promeni, i da se slobodno zemljište upotrebi na najbolji način - kaže Nebojša Vasiljević.

Nova poslovno - stambena zona, koja treba da se gradi u Kragujevcu, zauzeće prostor između Pravnog fakulteta i Instituta za strna žita. Na površini od 56 hektara naći će se blokovi zgrada sa stanovima i prostorom namenjenim pratećim sadržajima, pre svega vezanim za usluge - prodavnice, servise, javne službe. Oko 2.000 stanova će, po sličnom principu, biti izgrađeno na zemljištu od 30 hektara između Spomen parka i Hipodroma.

Ono što je plan grada je da se na Metinom brdu, koje ima slobodnu površinu od 46 hektara, gradi pre svega sportski kompleks sa novom modernom halom koja će odgovarati mađunarodnim standardima. Zemljište će se iskoristiti iza gradnju stanova, gde će se naći jedno od elitnih novih naselja.

Industrijska zona namenjena pre svega „Fijatu” i njegovim kooperantima, kao i italijanskom „Iveku” koji namerava da tu izgradi fabriku autobusa, kao i bescarinska zona, nalaziće se u Kormanskom polju, i zauzimaće površinu od 200 hektara. Ona će biti oivičena auto-putem, koji je već sagrađen i veza je ka koridoru 10, i starim putem koji vodi ka Batočini.

- Bitna novost je i to što, prema novom planu, neće biti višeporodične gradnje na parcelama manjim od osam ari. To znači da će zgrade biti veće, da će njihovi delovi koji se graniče sa ulicom biti dugi najmanje 20 metara, i da će šansu da grade stanove i poslovni prostor u Kragujevcu imati samo veliki investitori. Visoka gradnja će biti dozvoljena u važnijim ulicama u strogom centru grada, kao što je ulica Svetozara Markovića, Gušićeva, Janka Veselinovića. Sporedne ulice, koje se od njih granaju, biće rezervisane za manje objekte. U svakom slučaju, gradnjom će rukovoditi pre svega ekonomski interes - kaže Nebojša Vasiljević.

Grade 1.300 stanova

Cene novoizgrađenog stambenog prostora u centru Kragujevca se kreću od 1.200 evra pa naviše za kvadratni metar. Trenutno je u izgradnji oko 1.300 stanova, koji su, uglavnom, prodati unapred. Građevinsko zemljište se u užem gradskom jezgru prodaje po astronomskim cenama, a rekord je postignut pre tri meseca kada je grad plac u „ekstra zoni” prodao po ceni od 130.000 evra po aru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar