Zemun: Više od 1.000 manjih stanova na mestu kasarne

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan je najavio danas gradnju novog naselja na prostoru kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu sa više od 1.000 stanova, a radovi će krenuti krajem ove ili početkom 2017. godine.

„Naselje Aleksa Dundić imaće sigurno više od 100.000 kvadratnih metara odnosno više od 1.000 stanova, ali detalje ćemo znati kada budu usvojeni potrebni urbanistički planovi“, precizirao je Šurlan.

On je rekao Tanjugu da će se, nakon iskustva sa prodajom stanova na sličnom projektu „Stepa Stepanović“ na Voždovcu, više graditi manji stanovi pošto su zbog platežnih mogućnosti građana i najtraženiji.

„Gledaćemo da cene tih stanova budu do oko 70.000 evra, da bi rata iznosila između 200 i 250 evra po kvadratnom metru, po trenutnim stopama zaduženja“, naveo je Šurlan.

GDS nastavlja uspešnu saradnju sa Ministarstvom odbrane koja podrazumeva izgradnju stambenih naselja na lokacijama bivših kasarni, a deo tih stanova je namenjen stambenom zbrivanjavanju pripadnika vojske.

On je kazao da je GDS u 2015. sa Ministarstvom odbrane, a uz pomoć Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, sklopila ugovor o razmeni imovine.

„Mi imamo stanove koji su vojsci potrebni, pa smo izvršili zamenu po proceni Poreske uprave. Razmena je bila procenjena na 12,5 miliona evra“, naveo je Šurlan dodajući da je GDS postala vlasnik tog zemljišta i da se već pripremaju projekti za naselje Aleksa Dundić.

Prema njegovim rečima, razmatraju se urbanistički planovi odnosno planovi generalne regulacije koji bi trebalo da budu usvojeni do februara ili marta ove godine.

„Očekujemo da bi do leta to moglo da se završi i onda krećemo sa projektovanjem tako da početak radova očekujem krajem ove ili početkom 2017. godine“, kazao je Šurlan.

On je dodao da će se u 2016. graditi i dve zgrade u naselju „Ivan Ribar“ na Novom Beogradu.

„Projektna dokumentacija i idejni projekat su dostavljeni državnoj Revizionoj komisiji i dobili smo zeleno svetlo. Nastavljeno je projektovanje i očekujemo da glavni projekti budu završeni u februaru, u martu pribavljamo dozvolu i očekujemo početak radova“, naveo je Šurlan.

Rok za završtak je godinu dana tako da u GDS očekuju da ti stanovi budu useljivi početkom sledeće godine.

GDS namerava da oko 50 stanova iskoristi za rešavanje hemijski kontaminiranih zgrada – tzv. smrdljivih zgrada, dok će se ostalih 150 stanova naći na tržištu i to će uglavnom biti manji stanovi, jednosobni, dvosobni i trosobni rekao je Šurlan.

Direkcija je, ističe on, opredeljena za projekte stanogradnje i u prethodnih 15 godina je sagrađeno oko milion kvadratnih metara stambenog prostora.

On je naveo da je, prema podacima Udruženja banaka Srbije, u poslednje četiri godine ugovoreno samo 16.000 stambenih redita, što je relativno mali broj ako se uzme u obzir da je od 2006. ukupno odobreno 101.000 stambenih kredita.

„To pokazuje da je smanjena zainteresovanost građana za kupovinu stanova i njihovih mogućnosti da uzmu kredit. GDS je u tom periodu napravila dobar rezultat i u posednje četiri godine mi smo prodali više od 4.000 stanova, a najviše na projektu Stepa Stepanović i Ivan Ribar u Beogradu“, kaže Šurlan.

On je naveo da je najintresantnija kvadratura za kupce bila između 40 i 55 kvadrata, tako da je sa cenom od 1.290 evra sa PDV po kvadratu njima bilo potrebno između 50 i 70 hiljada evra.

„Naša procena je da građanin sa prosečnim primanjima može da se zaduži u tom opsegu i ako se uzmu u obzir kamate koje su tada važile rate se su bile od 250 do 300 evra mesečno, a pošto kamate padaju trenutno bi iznosile između 180 i 250 evra“, rekao je Šurlan.

U naselju Stepa Stepanović je ostalo oko 160 stanova veće kvadrature, gde je cena kvadrata u rasponu od 980 do 1280 evra.

U prodaji je trenutno i oko dvadesetak stanova u naselju Dr Ivan Ribar po ceni od 1290 evra, kao i dvadesetak u naselju Sunčana strana u Novom Sadu po ceni od 830 evra po metru kvadratnom.

To su sve stanovi veće kvadrature i GDS je omogućila tri olakšice za njihovu kupovinu.

Prva je beskamatna pozajmica do 20 odsto vrednosti stana za obezbeđivanje učešća za kredit i deo te pozajmice, do devet odsto, kupac prvog stana vraća nakon refundacije PDV-a, a preostalih 11 odsto na 10 godina bez kamate.

Druga olakšica su popusti za veću kvadraturu i treća je gratis garažno mesto uz kupovinu trosobnog i četvorosobnog stana u Stepi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar