Zašto je sada pravo vreme za kupovinu stana

Sada je pravi trenutak za kupovinu nekretnine, naravno ukoliko imate mogućnosti da investirate u tako nešto. U prilog toj tvrdnji iznosimo vam glavne razloge – cene su dovoljno niske, zarada od rente trenutno može biti veća od prinosa na štednju u banci, a, u ovom trenutku, banke su dosta spustile kamate na stambene kredite i povoljno je zadužiti se kako bi došli do stana.

Cene nekretnina poslednjih godina značajno su pale, tako da se u narednom periodu ne očekuje pad, čak i ako ga bude biće minimalni. Zbog toga građani koji još nisu rešili stambeno pitanje ili žele da investiraju u nekretninu, sada imaju priliku da za istu sumu novca dođu do bolje nekretnine.

Sličan stav, čuli smo i od Dragana Jovanovića, vlasnika i direktora agencije za promet nekretnina „Hedonia“.

“Cene stanova su još dovoljno niske da bi klijenti mogli da se motivišu i da se odluče na kupovinu. Niže od ovoga neće biti”, smatra on.

Prema njegovim rečima, to što cene nekretnina još nisu skočile, znači da sada za ratu kredita koju ste ranije plaćali, možete da dobijete bolji stan. Odnosno za istu sumu novca, možete doći do veće kvadrature.

Jovanović je, govoreći o isplativosti ulaganja u nekretnine naveo i primer ulaganja od 50.000 evra. Za taj novac u pojedinim delovima prestonice može da se kupi i stan od isto toliko kvadrata.

Situacija na terenu je takva da rentiranjem te nekretnine mesečna zarada može da bude i 250-300 evra. To je na godišnjem nivou, od 3.000 do 3.600 evra, što je, priznaćete, odlična investicija.

Bar kada je reč o univerzitetskim gradovima, vlasnici nekretnina nemaju problem da nađu podstanare, posebno na lokacijama u blizini fakulteta, srednjih škola...

Pale cene kvadrata u Beogradu

Govoreći o cenama u Beogradu, Jovanović kaže da su one i dalje šarenolike, a na boljim lokacijama i nema dovoljno stanova u ponudi. Kako je rekao, u prestonici nekretnina se najpre proda ako je locirana kod Arene, hotela Jugoslavija i u užem centru.

U centru za kvadrat treba izdvojiti i 2.000 evra ako je stara gradnja, kod totela Jugoslavija od 1.300 do 1.500 evra, dok je kod Arene potrebno odvojiti od 1.800 do 2.000 po kvadratu.

“Najuži centar drži cenu kvadrata od 1.600 do 2.300 evra, dok na drugim lokacijama kvadrat košta od 850 do 1.050 evra”, rekao je on, navodeći da su te druge lokacije Miljakovac, Kanarevo i Labudovo brdo, Galenika, Karaburma, Mirijevo.

U Krnjači, Kotežu, Borči, Zemun polju, kvadrat je 500-600 evra i ovo je trenutno najpovoljnija cena kvadrata. Praktično, za 30.000 evra koliko iznosi neki minimum za pristojan stan u Beogradu, na ovim lokacijama možete kupiti i 2,5 stan od 60kvm, čak i u novogradnji, što je taman za jednu prosečnu četvoročlanu porodicu.

Kvadrat u Novom Sadu od 600 do 1.500 evra

I Novi Sad je trenutno odlično mesto za investiranje u nekretninu. Agenti za promet nekretnina u novosadskim agencijama kažu da, kada dođe do prodaje u tom gradu, cene kvadrata znaju da budu i drastično niže od prvobitno ponuđene.

"Najtraženiji su manji stanovi, garsonjere i jednoiposobni. Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu je, kako je kazao, od 600 evra na periferiji pa do 1.500 evra u centralnim gradskim lokacijama, a može da varira u zavisnosti i od kvaliteta i starosti zgrade, papirologije, sređenosti”, rekao je jedan od novosadskih agenata.

Najskuplje nekretnine se, kao i svuda, nalaze na centralnim gradskim lokacijama i obično su to luksuzni stanovi u novogradnji.

"Prosek je 1.000 evra, plus ili minus po kvadratnom metru nekretnine", rekao je naš sagovornik.

Pale kamate na stambene kredite

Na tržištu je u poslednjih par godina broj kreditnih kupaca smanjen, ali bi sa najnovijim akcijama banaka taj trend mogao da se promeni.

Poslednjih meseci banke su snizile kamate na dugoročne zajmove za kupovinu nekretnine. Prosečna kamata po većim bankama kreće se i oko četiri odsto godišnje, a rok otplate je obično od 25 do 30 godina. Primera radi, i uz veću kamatu, od recimo sedam odsto, za kredit od 30.000 evra na 30 godina, potrebno je učešće od 6.000 evra, a mesečna rata iznosila bi oko 135 evra.

“Banke su smanjile kamate na stambene kredite, što nikako nije zanemarljivo. Pre su bile oko četiri odsto plus euribor, a sad se reklamiraju na 3,5 odsto plus euribor. To smanjuje ratu oko 25 odsto, što nije malo”, rekao je Jovanović.

To praktično znači da, sada, ako kupujete stan na kredit i sa ovako nižim cenama na tržištu, možete da kupite čak i nekoliko desetina kvadrata više, u odnosu na ono što ste mogli da kupite do pre 3- 4 godine, kada su svi parametri za kupovinu bili mnogo veći.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar