Zamrlo tržište nekretnina, prodaju se samo novi stanovi

LESKOVAC – Skoro svaki novosagrađeni stan ima svog kupca, dok je prodaja starih stanova i kuća skoro stala, tvrde vlasnici agencija za promet nekretnina u Leskovcu.

„Aktivnosti u Leskovcu su na najnižem nivou u poslednjig desetak godina“, kaže Veljko Nikolić, vlasnik „Pegaza“, jedne od najvećih agencija u leskovačkom kraju.

Razlog za takvo stanje je ekonomska kriza, ali i nemogućnost da se prodaja legalizuje.

„Do kolapsa je došlo kada su uvedeni u rad notari, a advokati stupili u štrajk“, dodaje Nikolić.

Prosečna cena po metru kvadratnom u novosagrađenim stanovima je oko 650 evra sa PDV-om, a u starim stanovima cene se kreću od 500 do 550 evra po kvadratu, ali na taj iznos treba dodati o obavzne popravke i adaptacije.

Vlasnici agencija kažu da se kupci radiju odlučuju za nove, udobnije stanove.

„Svi stanovi u novosagrađenoj lameli pored železnike stanice su, na primer, prodati i useljeni, a prodaju se i stanovu u drugoj lameli na istoj lokaciji, čija je gradnja u toku. S druge strane, stari dvosobni i trosobni stanovi i u centru i na priferiji mescima čekaju kupce, dok je prava sreća prodati neku od mnogobrjnih kuća na ponudi“, ističe Nikolić.

Cene nekretnina u Leskovcu pale su, inače, za 100 evra po kvadratu u odnosu na 2008. godinu. Procenuje se da bi dodatnim padom od 100 evra došlo do normalizacije na tržištu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar