Zakup studentskih stanova u Srbiji od 70 do 250 evra mesečno

Tržište nekretnina u univerzitetskim gradovima Srbije, pre svega Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Čačku i Nišu veoma je aktivno, a nekretnine se izdaju po sličnim cenama kao prošle godine.

Po kojim cenama je moguće iznajmiti stan u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Čačku, dakle velikim univerzitetskim gradovima u našoj zemlji u kojima studenti već uveliko traže stanove u kojima će živeti tokom studija.

Novi Sad - garsonjere najtraženije, mesečna kirija od 120 evra

Na svega osamdeset kilometara od Beograda, u Novom Sadu, tržište nekretnina, barem kada je u pitanju zakup stanova, aktivno je već sa prvim nedeljama avgusta, potvrdili su nam u novosadskim agencijama za nekretnine.

Najtraženije lokacije za zakup stanova su, tradicionalno, naselje Grbavica i Liman, jer se tu nalaze fakulteti.

Studenti najviše traže stanove manjih kvadratura, ali da su solidno sređeni, kao i da obavezno poseduju klima uređaj, zbog čega su cene zakupa garsonjera uglavnom šarenolike i visoke.

Tako se dve garsonjere iste kvadrature, na istoj lokaciji, trenutno mogu iznajmiti po različitim cenama. Jedna košta 120, a druga 160 evra mesečno. Razlika u ceni „opravdava“ se boljom opremljenošću enterijera.

Jednosobni i jednoiposobni stanovi, na Limanu i Grbavici, izdaju se po cenama od 110 do 200 evra, zavisno od opremljenosti i stanja u kome se stan nalazi. Ako, pak, želite za iznajmite veći stan, npr. dvosoban, i delite troškove sa cimerom ili više njih, onda je potrebno da znate da se mesečni zakup većih nekretnina kreće od 140 do 250 evra.

Dakle, možemo zaključiti da se u Novom Sadu, po veoma sličnoj ceni, može iznajmiti novoizgrađen stan i stan u staroj gradi, prilično dobro sređen i opremljen.

Kragujevac - od 90 do 200 evra

Kao i prethodnih godina u ovo vreme, na kragujevačkom tržištu, polako se zahuktava sezona i potražnja za stanovima koje studenti iznajmljuju. A kako su nam potvrdili u kragujevačkim agencijama za nekretnine, pravi bum očekuje se tokom septembra, naročito u drugom delu meseca, kada veliki broj studenata pristiže u ovaj grad.

Tradicionalno, najtraženije su manje stambene jedinice, pre svega jednosobni stanovi i garsonjere i to u naselju Bubanj, poznatom kao delu grada u čijoj se blizini nalaze fakulteti. Tako je garsonjeru, u neposrednoj blizini fakulteta, moguće iznajmiti po ceni od oko 90 do 130 evra mesečno, dok se cene većih stanova kreću u rasponu od 100 do 200 evra mesečno, koliko je potrebno za nov, neuseljen i namešten stan na ovoj lokaciji.

Zanimljivo je reći da potražnja za zakupom luksuznijih stanova, koja je u Kragujevcu bila aktivna prethodnih godina, naročito od strane Italijana, prošle i ove godine nije na tako dobrom nivou.

Čačak - od 80 evra pa naviše

I Čačak, kao jedan od univerzitetskih centara naše zemlje, polako beleži povećanu potražnju za studentskim stanovima, naročito u centralnoj zoni grada, gde se i nalaze fakulteti i više škole.

Najviše se traže nekretnine u samom centru grada, a cene su u rasponu od 80 do 180 evra. Studenti najviše obraćaju pažnju na grejanje, pa ova stavka najviše i utiče na cenu mesečnog zakupa u ovom gradu.

Naime, za stan sa centralnim grejanjem potrebno je izdvojiti i do 50 evra više mesečno, nego kada je u pitanju grejanje na struju. Tako je za jednosoban stan, sa centralnim grejanjem, mesečna kirija 110 – 140 evra, dok je za isti takav, ali sa TA grejanjem potrebno oko 80 - 90 evra.

Subotica – najpovoljniji mesečni zakup 70 evra

Već za koji dan, sa dolaskom septembra i u Subotici kreće najveća godišnja potražnja za iznajmljivanjem studentskih stanova. Na subotičkom tržištu nema nekih većih promena kada su u pitanju cene, već su one na skoro istom nivou kao prethodnih godina, navode nam u agencijama za nekretnine, kao i da su najtraženiji stanovi oni koji se nalaze u blizini fakulteta i više škole.

Cene manjih i većih stanova ne razlikuju se mnogo, pa se mesečni zakup nekretnina kreće od 70 do 130 evra. Tako, u blizini fakulteta, namešten, jednosoban stan od 35 kvadrata, kao i garsonjera sa centralnim grejanjem, mogu se mesečno iznajmiti po ceni od oko 100 evra.

Niš – nameštene garsonjere od 70 do 100 evra

U Nišu je već za oko 70 do 100 evra moguće iznajmiti garsonjeru, ali ne u samom centru grada ili u blizini fakulteta, jer se tu mesečne kirije kreću oko 130 evra. Zakup veće nekretnine u Nišu kreće se od oko 100 do 200 evra mesečno, zavisno od stanja u kome se nalaze, kao i od lokacije.

Kirija, depozit i agencijska provizija

Ako se prvi put susrećete sa zakupom nekretnine znajte da je prilikom pronalaska željenog stana, i odluke da u njemu stanujete, potrebno platiti kiriju, kao i depozit. Stan možete zakupiti direktno od vlasnika, ali isto tako on može biti u ponudi neke od agencija, za čiju ćete uslugu morati da izdvojite i novac za plaćanje agencijske provizije, koja uglavnom iznosi 40 - 50% od prve kirije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar