Zakup manjih stanova u Beogradu poskupeo za 20 odsto

Iznajmljivanje garsonjera i stanova u Beogradu skuplje je za 10 do 20 odsto u odnosu na decembar prošle godine, dok se kirije za dvosobne, trosobne i veće stanove nisu značajnije menjale, kažu agenti za nekretnine.

Početak decembra je period kada je potražnja za stanovima nešto veća, jer je tada takozvana "smena" studenata u domovima, ali taj trend ne važi za ceo mesec, iskustva su iz agenata za nekretnine sa kojima smo razgovarali.

Među studentima su i dalje najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi, najviše u blizini fakulteta, i oni se najbrže izdaju, navode agenti, a sve je češća praksa i da se više studenata udružuje, pa zajedno iznajmljuju veće stanove, čime su im i troškovi za kiriju i račune manji.

Porodice sa malom decom najčešće vode računa o blizini vrtići, škole i posla, frekventnosti i broju linija gradskog prevoza, a osim cene važnu ulogu igra i to u kakvom stanju je nekretnina. Zato je moguće dati tek okvirne cene iznajmljivanja. Već i letimičan pregled ponude pokazuje da se trosoban stan od 75 kvadrata kod Starog Merkatora može iznajmiti za 700 evra, a sličan stan kod Hotela "Jugoslavija" za 400 evra.

- Na cenu utiče i to da li je stan u novogradnji ili staroj zgradi, da li ima lift, centralno grejanje, na kom je spratu, kakvim nameštajem je opremljen, da li je obezbeđen parking, da li u blizini ima prodavnica… Cenu diktira i spremnost stanara na duži zakup i plaćanje unapred. Primera radi, stanovi kod "Arene" na Novom Beogradu značajno su skuplji nego u blokovima, na Bežanijskoj kosi ili u Zemunu - priča agent za prodaju i izdavanje nekretnina, Milić Đoković.

Za garsonjeru na Novom Beogradu potrebno je najmanje 250 evra, a u Zemunu od 200 i 230 evra.

- Jednosobni stanovi na Novom Beogradu su između 300 i 400 evra mesečno, dok je za dvosoban potrebno izdvojiti između 450 i 700 evra mesečno. Trosobni su već preko 800 evra, kao što je slučaj i u užem centru grada – kaže Miloš Mitić iz jedne od agencija koja izdaje nekretnine.

Najviše su kirije u jezgru grada, gde je za garsonjeru do 30 kvadrata potrebno 250 do 350 evra mesečno.

- Za dvosoban stan od 45 do 75 kvadrata na opštinama Savski venac, Stari grad i Vračar potrebno je, kao i lane, od 400 do 700 evra, dok su trosobni 800 i više evra - ističe Mitić.

Kada je reč o širem centru grada, pre svega Zvezdari, Paliluli (do Bogoslovije i oko nje) ili Voždovcu, cene su nešto niže, a najjeftiniji stanovi su u opštinama Rakovica i Čukarica, gde je za garsonjeru mesečno potrebno od 120 do 230 evra, dok se trosobni stanovi mogu naći za 300 evra mesečno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar