Zakoni moraju da važe za sve

Dugogodišnje tolerisanje divlje gradnje mora da prestane.

Kao vic je delovala informacija objavljena pre tri godine da žitelji 700 bespravno podignutih kuća zahtevaju da se skrati pista aerodroma "Nikola Tesla" kako bi legalizovali svoje domove u Surčinu. Ljudi koji su prekršili zakon, odnosno "na divlje" zidali, tražili su da beogradska vazdušna luka dobije gabarite palanačkog aerodroma, samo da bi oni dobili na komforu.

Ovaj primer možda najbolje odslikava kako se u Srbiji doživljava problem bespravne gradnje. Vlasti su decenijama prećutno gledale kako, kao pečurke posle kiše, niču čitava naselja bez ikakvih papira. Nekada su upravo političke strukture diskretno gurale građane da se bave ovakvom rabotom. Pored prestonice je podignuto najveće naselje bez papira. Naravno, reč je o Kaluđerici.

Političarima je bilo važno da socijalni mir bude pod kontrolom, da ne postoji opasnost od rasta narodnog nezadovoljstva, pa su ih puštali da bez plana i plaćenih dažbina podižu svoje domove. U samom aparatu i danas postoji ogroman otpor prema izdavanju dozvola, za koje uvek, prema ustaljenom srpskom pravilu, "fali jedan papir". Zato su i oni koji su hteli na zakonit način da grade često iz inata prelazili u "divljake".

Kada je ovaj urbanistički kancer metastazirao, došli smo u situaciju da se moraju ozakoniti svi objekti koji imaju uslove za to. Nažalost, svedoci smo desetina državnih projekata legalizacije, od kojih nijedan nije urodio plodom. Iz ove pozicije, kada imamo na milione bespravno izgrađenih objekata, ni rušenja ne pomažu. Samo na teritoriji Požarevca na rušenje čeka 7.200 objekata, ali niko ne veruje da će to biti i izvršeno. Ipak, nosioci vlasti moraju da naprave plan kako bi zaustavili ovaj problem.

Da li su to rušenja, zaplene ili nešto treće, nije važno. Problem mora da se reši. A hoće li se rešiti, sudeći prema poslednjem slučaju objekta na Pančićevom vrhu na Kopaoniku, teško je poverovati. Poražavajuće je delovalo prebacivanje loptice iz polja Ministarstva građevine u polje MUP-a. U prilog "divljim graditeljima" ide trapavo medijsko prepucavanje dvaju ministarstava kroz medije, na temu ko je kriv što nezakonita zgrada nije uklonjena.

Sve to može da vodi u anarhiju. Jer ako za drske neimare ne važi zakon, zašto bi važio za druge prekršioce? Ako je legitimno izbaciti starca iz gradskog prevoza jer nije platio kartu, zašto je problem kazniti bespravnog graditelja? Pogotovo one najbahatije. Jer, ako se ne pokaže primer na najsnažnijem prekršiocu, onda je sramotno rušiti neku sirotinjsku straćaru.

Dok se ovi problemi ne reše, teško ćemo postati deo razvijenog sveta. Uzalud priče i veliki snovi, evropska perspektiva, privredni rast... Hajde da počnemo da poštujemo zakone. Hajde da izađemo iz balkanske kaljuge i vratimo Srbiju na mesto Pijemonta ovog dela Evrope!

PET MILIONA "DIVLjAKA"

Prema dosad obrađenim satelitskim snimcima, u Srbiji ima više od pet miliona bespravno izgrađenih objekata. Što znači da ih je više nego legalnih, jer u katastar je upisano 4,75 miliona objekata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar