Zakon o stanovanju predviđa važnu obavezu za stanare

Svaka stambena zgrada u Srbiji mora da , prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada koji počinje da se primenjuje, kao obavezan organ ima Skupštinu stambene zajednice i upravnika.

Taj zakon, usvojen 22. decembra u Skupštini Srbije, treba da omogući minimum održavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana.

Kako je predviđeno, upravnika će birati skupština stambene zajednice, iz redova vlasnika stanova, na mandat od četiri godine.

Skupština stambene zajednice može odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika, a u slučaju prinudne uprave, kada vlasnici ne mogu dase dogovore, bira ga lokalna samouprava.

Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, a profesionalni upravnik moraće da prođe obuku i dobije licencu.

U slučaju da stanari ne mogu da se dogovore ko će upravljati održavanjem zgrade, lokalna samouprava će im odrediti licenciranog prinudnog upravnika sa liste koju će sačiniti Privredna komora Srbije.

Kada je reč o troškovima održavanja zgrada, za građane neće biti novih troškova u odnosu na ona sredstva koja su do sada izdvajali za te namene kao stanari.

Registar stambenih zajednica, kao elektronsku javnu bazu podataka vodiće lokalne samouprave, a jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Vlada će, radi unapređenja i sprovođenja stambene politike, doneti Nacionalnu stambenu politiku i akcioni plan za njeno sprovođenje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar