Za velike radove u stanu potrebna „mala“ građevinska dozvola

Renoviranje stana jeste muka, ali je rezultat takav da mnogi tvrde da su im se trud, strpljenje i novac isplatili. Najteže je početi, a počinje se od jednako teškog zadatka - završiti grube radove. Radovi, uz dobru organizaciju, mogu biti gotovi i za dvadesetak dana, a za stan od 60 kvadrata ceh bi mogao da bude do 3.000 evra.

Pre nego što krenete u rušenje i grube radove, morate napraviti plan. Najbolje je da o planu, kad ga smislite, porazgovarate s firmom koja će na tome i raditi kako bi eventualno dobili i kvalitetne savete o kojima ćete sami odlučiti.

Plan je osnova, potrebna i dozvola

Da bez plana ne vredi ni počinjati slaže se i Miroslav Đukić, vlasnik firme „Krovni radovi-topli krov“.

„Bez, makar i grubog nacrta ne može da se krene u radove. Mora da se zna šta je zadatak i da se vidi može li taj zadatak da se ispuni, u smislu da li se uklapa u prostor, da li je skladno“, izričit je on.

Za veće radove na adaptaciji potrebna je i dozvola i odobrenje radova, a ako radite nelegalno, rizikujete da vas komšije prijave. Potrebno je dostaviti idejni projekat koji izrađuje projektant, kao i dokaz o vlasništvu nad stanom. Za radove u stanu ili na spoljnim delovima zgrade, vlasnik je dužan da obavesti upravnika zgrade ili profesionalnog upravnika ukoliko ga zgrada ima.

Računajte da će vam tu trebati izvod iz katastra koji košta oko 2.000 dinara i idejni projekat stana od oko 5.000.

Za neke poslove u stanu vam nisu potrebne posebne dozvole, ali neki poslove ih ipak zahtevaju. Kako bi razrešili dileme, pitali smo i resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojim slučajevima je potrebna mala građevinska dozvola. A oni su objasnili da je dozvola potrebna za investicione radove, ali ne i za tekuće radove na održavanju i adaptaciji.

Naime, članom 2. Zakona o planiranju i izgradnji propisano je šta se podrazumeva pod tekućim, investicionim održavanjem, adaptacijom, rekonstrukcijom i drugim radovima.

Na primer, promena parketa, spada u poslove tekućeg održavanja, za koji prema članu 144. Zakona o planiranju i izgradnji nije potreban nikakav akt ili potvrda nadležnog organa, a u istom članu su navedeni objekti i izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola.

Za radove na investicionom održavanju, potrebno je pribaviti rešenje iz čl. 145. Zakona o planiranju i izgradnji, koji se popularno naziva mala građevinska dozvola.

Krećemo u posao

A kad imate plan, sledi odluka o tome šta od materijala želite da koristite, jer se i zidovi mogu raditi na više načina.

Osnova za novu konstrukciju može biti različita. Recimo, na raspolaganju su vam limeni profili koji služe kao osnova za novu konstrukciju zidova i pregrada, oni su obostrano obloženi. Za konstrukcije se koristi i rigips, drvo... Važno je zapravo da bude što manje različitih materijala u izradi.

Ako smatrate da vam je plafon visok, nije problem da se on spusti, na vrlo sličan način.

Dakle, ako imate ideju, ima i rešenja, samo napravite plan i posavetujte se s firmom koju izaberete.

Za stan od 60 kvadrata, spremite 3.000 evra

Kada je reč o ceni, Đukić kaže da je prosečna cena za grube radove oko 50 evra po kvadratu. Naravno, na cenu utiču brojni faktori i ona varira. Zavisi i od vaših potreba. Recimo, neko će imati potrebu da ruši zidove, neko samo da pregrađuje ili spušta plafon. Zato je najbolje o svemu napraviti detaljan dogovor sa vašim izvođačima, kako ne bi iskrsli neplanirani troškovi.

Ali računajući pomenutu prosečnu cenu, vodite računa da je za veći stan, od recimo 100 kvadrata, potrebno za ovu stavku grubih radova oko 5.000 evra. Za stan od oko 60 kvadrata, okvirno vam je za grube radove potrebno oko 3.000 evra.

Pomisao na majstore koji nikako da odu vas, nije prijatna, ali u firmama tvrde da radovi, čak i oni grubi, mogu da traju i od sedam do 20 dana. Sve, kažu, zavisi od organizacije.

To praktično znači da ako počnete sada, one najzahtevnije poslove možete završiti tokom leta, pa kad na red stignu instalacije i moleraj, kompletno možete to završiti i pre kraja leta.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar