Za stan od 70 kvadrata Francuzima treba osam godina rada

Francuskom domaćinstvu je prošle godine bilo potrebno 7,9 prosečnih bruto godišnjih plata da bi steklo stan u novogradnji, površine 70 kvadratnih metara, tako da su Francuzi po kupovnoj moći za nekretnine dosta ispod svojih suseda, navodi se u studiji konsultantsko-revizorske kuće Deloit.

Francuska je jedna od evropskih zemalja u kojoj je jako teško postati vlasnik stana, konstatuje se u trećoj studiji o evropskom tržištu nekretnina kompanije Deloit.

Situacija je u Francuskoj, ipak, bila nešto bolja u prošloj godini, budući da je u 2012. bilo potrebno 9,4 prosečnih bruto godišnjih plata za stan od 70 kvadrata, a što se duguje blagom padu cena nekretnina (0,9 odsto u 2013), i još više sniženju kamatnih stopa, obajšnjava se u studiji.

Što se ostalih zemalja tiče, u 2013. ni Britanci nisu lako dolazili do nekretnina, budući da im je bilo potrebno 8,5 godišnjih plata da bi kupili stan iste kvadrature, ali i mnogo više za stan u Londonu, najskupljoj prestonici na Starom kontinentu, ispred Pariza.

Uprkos padu cena nekretnina od pet odsto, prošle godine je u Italiji bilo potrebno sedam godišnjih bruto plata da bi se stekao stan površine 70 kvadrata. U studiji se dalje konstatuje da u kupovnoj moći za nekretnine postoje velike razlike od zemlje do zemlje. U Rusiji je, na primer, potrebno 10 godina rada da bi se stekao isti stan, a u Danskoj samo dve.

Suprotno nekim razmišljanjima, cene stanova nisu uvek u direktnoj vezi sa snagom nacionalne ekonomije, navodi se u istraživanju. Tako su stanovi u nekim bogatim zemljama, poput Danske, Nemačke, Holandije ili Belgiji, vrlo pristupačni.

U Nemačkoj je za stan od 70 kvadrata potrebno izdvojiti tri prosečne godišnje bruto plate, što je ipak za jednu godinu više nego u 2012, jer su, posle duge stagnacije, cene nekretnina na nemačkom tržištu u prošloj godini nešto povećane.

Stanovi su pristupačni i u Portugaliji i Španiji. Proglašavanjem "balona nekretnina" u Španiji, cene su u prošloj godini pale 13 odsto, što je uticalo pozitivno na prodaju stanova, tako da je bilo potrebno 3,6 godišnjih zarada za stan od 70 kvadrata, za razliku od pet godišnjih bruto plata u 2012. godini.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar