Za sređivanje potkrovlja najmanje 300 evra po kvadratu

Ukoliko ste od onih koji kad vide tavanski prostor, ne vide mesto na kojem mogu da odlažu stare predmete, već priliku da sebi naprave još jednu prostoriju, funkcionalnu za život.

Najpre je neophodno da dobijete sve potrebne dozvole za gradnju, što podrazumeva i podnošenje plana koji bi trebalo da izradi arhiteka. Ovakva usluga po lokalnim arhitektonskim biroima košta od 5 do 12 evra po nacrtanom kvadratu.

Predrag Erdeljan, direktor preduzeća Arhitekt stil inženjering kojeg smo kontaktirali za vas poručuje da je najbolje da se renoviranje i adaptacija tavanskog prostora radi po propisanim normama, a bez konkretnog slučaja, kaže on, neozbiljno je govoriti o ceni.

“Svi gledaju da budu ispunjene građevinske norme i normativi, mora da se tačno zna šta koliko košta i kada će biti gotovo. Zato se radi predračun radova na konkretnom slučaju i tek onda se daje ponuda”, priča naš sagovornik.

Variranja, zavisno od slučaja mogu da budu velika, zavisno i od toga da li se samo adaptira prostor ili se radi rekonstrukcija, da li se podiže krov što je skuplja varijanta.

“Zavisno od materijala, da li je recimo, drvena ili PVC stolarija, već cena varira bitno. I završetak radova unutra, na primer, keramika košta od 400 dinara pa do 1.500 recimo”, naveo je Erdeljan. Grubo rečeno, navodi on, može se reči da cene idu od najmanje 300 evra po kvadratu.

Ako se kolebate zbog novca da li da adaptirate tavan, najpre proverite konstrukciju krova, jer ovo može biti skup izdatak. Ako je klasične drvene građe koja lako može da se obnovi, to je jeftinije i jednostavnije. S druge strane, ako je reč o krovnim rešetkama koje imaju unakrsne potpore, njih je teško renovirati, zameniti, a u svakom slučaju je i skupo.

Prozori, stepenište
Ako niste koristili tavan, logično je da nemate ni stepenište, a ova stavka će uzeti mnogo vremena i prostora. Pitanje prostora je ključno i od toga zavisi i odluka – a gde uopšte postaviti stepenište? Spolja ili unutra?

Pravilo je da, kada je reč o prostoru, za stepenište je potrebno najmanje 90 centimetara širine. Ne zaboravite i visinu, a za to vam je potreban prolaz od dva metra.

Ako vam je prostor problem, razmislite o spiralnom stepeništu, koje zauzima manje prostora, jer je optimalna širina oko 65 centimetara.

Dešava se da i to bude previše, te jednostavno nema mesta, ali i za to postoji rešenje- poslednji pokušaj je da stepenište napravite spolja, odnosno van kuće. Spoljno stepenište je opcija jedino ukoliko baš nemate mesta u kući, čak ni za spiralne stepenike koji zauzimaju manje mesta.

Veći trošak bi mogli da budu i prozori, ali su i oni veoma važni ukoliko želite da u potkrovlju imate dovoljno svetlosti za udoban život. Na raspolaganju vam je više vrsta, ali se problem prostora opet javlja. Klasični prozori zauzeće više mesta, a druga opcija , krovni prozori i badže, manje, međutim oni su skuplji. Dilema se često javlja da li koristiti krovne badže ili krovne prozore. Kod te odluke vodite računa da krovna kućica stvara više prostora u potkrovlju i više ga osvetljava, ali takođe, sa druge strane, ona menja i izgled krova.

Prilikom renoviranja morate voditi računa o činjenici da je potkrovlje najviše izloženo suncu i da je to najtopliji deo kuće, pa je preporuka je da postavite više prozora, jedan naspram drugog, kako biste obezbedili dobru ventilaciju.

Važna stavka – grejanje, struja i termoizolacija
Prozori će donekle zagrejati prostor, ali to neće ipak zameniti dobar sistem grejanja. Prvi problem bi mogao da se javi ako vaš sistem grejanja i hlađenja u kući nije dobar i ne može da se nadogradi. Dodavanje dodatnog kapaciteta je veliki trošak, a takođe i veliki posao.

Električne instalacije su takođe neophodan trošak za novi prostor, pa je vrlo važno da u vašem ormariću postoji prostor za nove osigurače. Ako tog prostora nema, moraćete da proširite razvodni orman, što će na kraju košta više. Kada razmišljate o osiguračima, računajte da će vam biti potreban bar jedan po prostoriji, zavisno od toga šta nameravate da pravite od tavanskog prostora. Kuhinja i kupatilo su, podrazumeva se, odvojeni.

Termoizolacija je ne samo poželjna, već je i neophodna, te je izuzetno važno da potkrovlje ima dobre termoizolacione slojeve. Termoizolacija bi trebalo da bude najmanje debljime 15 centimetara. Poznavaoci kažu da najčešće stavljaju mineralnu vunu između rogova. Naravno, prethodno se uverite da vaš krov negde ne propušta vodu.

Standardi za potkrovlje
Problem na koji možete da naiđete kada vadite dozvole za gradnju jeste da mislite da imate potkrovlje, a zapravo ga nemate. Standard je takav da se potkrovljem smatra prostor kod kojeg je visina nadozida najviše 90 centimetara.

Prema Međunarodnim stambenim normativima iz 2012. godine, prostorije sa plafonima u nagibu moraju da imaju minimalnu visinu plafona od 215 centimetara za najmanje 50 odsto površine. Takođe, nijedan deo ne sme da ima visinu plafona manju od metar i po.

Prostor u potkrovlju bi, prema standardima, morao da ima površinu od najmanje šest kvadratnih metara i ne manji od dva metara u bilo kom horizontalnom pravcu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar