Za socijalna davanja 50 miliona dinara više

Gradsko veće usvojilo je rebalans budžeta o kome će odbornici Skupštine grada odlučivati u utorak, 23. juna. Rebalnsom je za socijalna davanja ove godine izdvojeno 4,13 milijardi dinara, odnosno 50 miliona više nego u 2014., kaže u razgovoru gradonačelnik Siniša Mali.

Do kraja godine, u Beogradu će biti izgrađeno još 90 stanova za socijalno najugroženije sugrađane, za najstarije beograđane biće otvorena još tri kluba za stare, dok će 250 dece sa smetnjama u razvoju dobiti lične pratioce. Trenutno je u izradi strategija socijalne zaštite Grada Beograda, kojom će biti definisani strateški prioriteti do 2020., na osnovu koje će biti planirani projekti za pomoć najugroženijim kategorijama stanovnika prestonice u rešavanju životnih problema, objašnjava Mali.

Kada je u pitanju obezbeđivanje stambenog rešenja za izbegla i raseljena lica, planirano je da tokom leta budu useljeni stanari u 20 socijanih stanova u Velikom Mokrom Lugu. Reč je o stanovima u zaštićenim uslovima, čiju gradnju pomaže Komesarijat za izbeglice i migracije, Fondacijom Vlade Divac i UNHCR, a u njima će biti smeštene porodice koje trenutno borave u kolektivnom centru PIM Krnjača.

- U okviru projekta "Podrška poboljšanju životnih uslova prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara", do kraja februara biće izgrađeno 45 stambenih jedinica i dva zajednička boravka, na oko 2,500 metara kvadratnih. Taj projekat finansira Evropska unija preko Delegacije EU u Republici Srbiji, a realizovaće ga UNHCR u saradnji sa partnerom Vizijom. Od 45 stanova, 36 je namenjeno za potrebe izbeglica i interno raseljenih lica, dok će u devet dom naći socijalno ugrožena lica iz projekta Sagradimo dom Zajedno- objašnjava Mali.

Do kraja septembra biće obezbeđen i krov nad glavom za još 25 porodica koje se nalaze na prostoru gradnje pristupnih saobraćajnica mosta preko Save, a stanovi će biti izgrađeni u Jabučkom Ritu.

Rešavanju problema stanovanja izbeglica i zatvaranju kolektivnih centarana u Beogradu, naglašava Siniša Mali, prvi put se pristupilo sistemski. U okviru regionalnog projekta, sredstvima Fonda Banke Saveta Evrope, biće izgrađeno 235 stanova u Ovči, podeljeno 350 paketa građevinskog materijala, kupljeno 50 seoskih domaćinstava i 80 montažnih kuća.

- Objavili smo javne pozive koji traju do 26. juna i ovom prilikom pozivamo građane da konkurišu za ova bespovratna sredstva i reše svoje stambeno pitanje. Za komponentu seoska domaćinstva smo objavili obaveštenje kako bi građani mogli već da počnu da traže kuće, a javni poziv će biti objavljen 25. juna i trajaće 45 dana. Vrednost donacije je do 10 miliona evra a Grad je opredelio do pet miliona, za infrastrukturno opremanje lokacije Ovča- kaže Mali i dodaje da je od početka ove godine rešeno stambeno pitanje za oko 60 izbeglih porodica, sredstvima republičkog Komesarijata za izbeglice.

Uskoro se može očekivati i zbrinjavanje svih 170 romskih porodica koje su raseljene sa Gazele i Belvila, koje na stambeno rešenje čekaju više od dve godine.

- Za godinu dana smo obezbedili domove za 122 porodice, dok se za preostalih 48 traži rešenje sa Delegacijom EU. Obnovili smo 11 kuća, kupili 39 seoskih domaćinstava, a u ovom trenutku je otvoren poziv za još četiri. Obezbedili smo 68 socijalnih stanova, od čega je 12 porodica već useljeno u Orlovsko naselje, a do kraja godine se ostatak porodica useljava u zgrade koje se grade u Jabučkom ritu, Mislođinu i Kamendinu- navodi gradonačelnik.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar