Za prevarante sve manje posla u trgovini stanovima

Prevare kupaca koji su uredno platili stanove bile su prethodnih godina prava pošast. Po proceni Privredne komore Srbije, kod nas ima bar 25.000 žrtava takvih prevara, od toga samo u Novom Sadu 3.000.

Srećom po buduće kupce kvadrata, starih, novih ili onih u izgradnji, šansa da neko ostane bez nekretnine znatno je smanjena. Ugovore o kupovini stanova proveravaju beležnici, a njihova upozorenja i sugestije klijenti su spremni da poslušaju. Promenjen je i ambijent trgovanja nekretninama. Sada se time bave samo licencirane agencije i agenti koji su položili stručni ispit, tako da prevarneim kupcima koji svoje pravo dokazuju na sudu ostaje samo da se kaju što nisu malo sačekali.

Kako se sada obavalja promet nekretnina u Srbiji?

Javni beležnici u Srbiji su počeli da rade u septembru prošle godine. Oni su tada i bili jedini nadležni za sastavljanje ugovora kod prometa nekretnina i njihovu overu. Zbog višemesečnog štrajka advokata propisi su menjani pa je advokatima, od ove godine, ostala nadležnost da overavaju ugovore i pri tom vode računa o zakonima i interesima klijenata. Sam ugovora klijent može sastaviti sam ili poveriti kome želi, sem beležniku – njegova je samo provera i overa. O tome sa čime se sreću prilikom čitanja ugovora beležnik iz Novog Sada Miroslav Obradović kaže:

– Ugovore danas piše svako, razni nadripisari – ističe Obradović. – Zato smo često u situaciji da intervenišemo i skrećemo klijentu pažnju. Objasnimo kakve probleme bi mogao imati ako stavi potpis na tako sklopljen ugovor. Savetujemo koje odredbe da promene, izbace ili šta da dopune. Mislim da su beležnici potpuno položili ispit kao profesija. Klijenti bi bili još sigurniji ako bismo ponovo dobili pravo da sastavljamo ugovore.

S tim mišljenjem slaže se i jedan od direktora u agenciji za promet nekretnina „Solis“ Dragan Rabatić.

– Ima više sigurosti za kupce a i manje problema za nas – navodi Rabatić. – Kada beležnik čita ugovor, često klijentu skreće pažnju na manjkavosti. To se obično odnosi na razlike koje se javljaju kod upotrebne i građevinske dozvole. Radom beležnika sigurnost kod kupovine nekretnina definitvno je podignuta na viši nivo.

Rabatić objašnjava da su i kupci i prodavci nekretnina znatno sigurniji i od kada je uvedeno licenciranje i agencija koje se bave tim poslom a i samih agenata. Sada se agenti, kao i agencije, vode u registru kod Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije. Registri su javni i svako može proveriti da li oni s kojima je počeo pregovore rade legalno. Smanjen je rizik, a nema ni gubljenja vremena.

On smatra da je na taj način stvoren korektan okvir za poslovanje na tržištu nekretnina te dodaje da je veoma bitno da se, ako dođe do prevare ili samo njenog pokušaja, deluje brzo, odnosno da krivci budu kažnjeni efikasno i u skladu sa zakonom. A on je prema počinocima oštar i predviđene kazne kreću se do pet miliona dinara.

Klijentima dodatnu sigurnost daje i obaveza agencije da obezbedi polisu osiguranja. Tako se agencije unapred osiguravaju od štete koju načine tokom poslovanja. Konkretno kod „Solisa“, osigurana suma je godišnje 45.000 evra.

Što se tiče troškova overa ugovora kod beležnika, za stan od 50.000 evra to je 21.900 dinara ako su u pitanju samo dve stranke.

Teško je reći da li su svi ti troškovi uticali na rast cena nekretnina jer kvadrat u Srbiji nikada nije bio jeftiniji.

Bez velikih afera

Velikih afera s prevarama s nekretninama ove godine nije bilo. Mediji se uglavnom bave starim slučajevima. Hoće li prevaranti naći rupu u zakonu, ostaje da se vidi. Sada im je teže jer treba da obmanu tri stran: kupca, agenciju i beležnika. Šteta što svi ti propisi nisu doneti ranije jer bi broj prevarenih bio znatno manji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar