Za nove pečate zgrada građani će platiti milione?

Zgrade u Srbiji koje imaju sa više od pet stanova uskoro će morati da registruje upravnike i stambenu zajednicu, što će koštati građane najmanje 400 miliona dinara.

Svaka stambena zajednica, kao pravno lice, trebalo bi da nabavi novi pečat, čija izrada košta 2.000 dinara. Po popisu stanovništva u Srbiji postoji 200.000 zgrada sa pet ili više stanova.

Brojka od 400 miliona će verovatno biti veća s obzirom na to da u mnogim zgrada sa više od 100 stanova ima i po nekoliko ulaza, koji će morati da imaju zasebne uprave.

Pored ovog nameta, plaćaće se i taksa, čiju će visinu određivati lokalne samouprave. Visina takse će zavisiti od životnog standarda građana. Predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih Saša Kostić kaže da do kraja godine sve lokalne samouprave moraju da postave registratore i donesu odluku o visinu takse.

"Upravnici će prilikom registracije dobiti rešenje sa PIB i matičnim brojem stambene zajednice, s kojim će otvoriti račun u banci i nabaviti novi pečat. Pošto se skupština stanara menja u stambenu zajednicu, svi pečati moraju da budu zamenjeni", ukazuje on.

Međutim, u Ministarstvu građevine kažu da će vlasnici stanova morati da plate samo taksu, dok pečati nisu obavezni.

"Prema informacijama iz lokalnih samouprava, taksa za registraciju stambenih zajednica iznosi oko 600 dinara. Stambena zajednica tekući račun otvara u banci koju sama odabere. Otvaranje računa se ne naplaćuje, a zakon ne propisuje obavezu posedovanja pečata", objašnjavaju u ministarstvu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar