Za kuhinju potrebno najmanje 2.000 evra

Izrada i opremanje kuhinje prva je stavka na spisku za opremanje stana, bilo da je reč o novogradnji ili starom stanu kojem je neophodna adaptacija. Kuhinja je ujedno i najveća investicija, kako navode arhitekte i dizajneri enterijera, posebno ukoliko se vlasnici stanova vode mišlju da sve drugo u stanu ima kraći rok trajanja. Ipak, uslovi života savremenog čoveka rezultirali su i promenom pozicije, namene i mera kuhinja u novogradnji. Tako se kuhinji daje centralna pozicija i u stanu i u "džepu" vlasnika.

Otvorena kuhinja u sklopu dnevnog boravka ili ušuškana poluotvorena kuhinja kraj samog ulaza u stan - načini su projektovanja modernih stanova u novogradnji širom Srbije. Ovakav raspored prostorija zahteva i posebno angažovanje tokom osmišljavanja izgleda same kuhinje, a potom i njene izrade.

I dok već izrađeni kuhinjski elementi u salonima nameštaja koštaju, u zavisnosti od namene i materijala, od 4.000 do 12.000 dinara po komadu, ugradna kuhinja biće skuplja za bar jednu nulu više. Projektovanje i 3D crtež prema merama i zahtevima vlasnika staju od 20 do 70 evra. Izuzetno su retke stolarske i dizajnerske radionice koje tu uslugu ne naplaćuju. Ipak, u tu cenu je uključen i izlazak dizajnera i majstora na teren, kako bi uzeli mere, posebno zbog izvoda za sudoperu, postavljanja trofazne utičnice i aspiratora. Ipak, mnogi dizajn-studiji kasnije, ukoliko sklopite posao, taj iznos odbiju od ukupne cene kuhinje. Uprkos tom trošku pre samog početka radova, dizajneri enterijera iskusno savetuju kako da organizujete kuhinju i od nje napravite najlepši kutak u svom domu.

- Ukoliko se neko odluči za tamnije boje u kuhinji, što je sada popularno, savetujem da ostavi vidljiv jedan deo zida kuhinje u beloj boji ili, ukoliko ima prozor u kuhinji, da ga istakne. Na taj način kuhinja će doći do izražaja i tamne boje će dobiti svoj smisao. Vizuelne pregrade koje odvajaju kuhinju od trpezarijskog ili prostora dnevnog boravka takođe su idealno rešenje za organizaciju prostora. Izuzetno su popularni i šankovi sa dve stolice, što je dovoljno da se kreiraju zasebne celine u jednom velikom prostoru - objašnjava arhitekta Nemanja Kiso iz studija "Savet arhitekte", koji se bavi dizajniranjem enterijera.

Prednosti kuhinja po meri ističu i vlasnici privatnih firmi koje se bave izradom pločastog nameštaja. Kao najveću prednost naručivanja, umesto kupovine gotovih elemenata, navode to što izrada po meri omogućava da se iskoristi svaki centimetar prostora.

- Danas su u ponudi i radne ploče, pod nazivom LG ploče, koje se izliju tako da nema prostora između elemenata koji treba pokrivati lajsnama, čime će biti iskorišćen svaki ćošak kuhinje. Takođe, ove ploče su izuzetno izdržljive, pa je dovoljno da se prilikom oštećenja samo išmirglaju tako da se dobije potpuno nova ploča. Njena cena je i do 400 evra po dužnom metru, ali je to ploča za ceo život - svedoči vlasnik dizajn studija iz centra Beograda.

BROJKE

120-350 evra potrebno za dužni metar kuhinje od univera 400 evra košta dužni metar LG ploče

Prednost je i u tome što stolari mogu da izrade specifičan kuhinjski element, nešto što će potpuno da odgovara prostoru. Osim toga ne treba zanemariti ni činjenicu da je klijent u mogućnosti da bira nijanse željene boje, kombinuje materijale i pregrade unutar elemenata.

Prilikom planiranja izrade kuhinja po meri vlasnici stanova ipak moraju imati na umu da je za njenu izradu, od trenutka kada se sa stolarima dogovorite o poslu, potrebno između 15 i 30 dana. Posle toga je potreban dan ili dva za montiranje kuhinje, ali sve to zavisi od zahteva klijenata i veličine samog prostora.

Ukupna cena kuhinje izrađene po meri, bez ugradnih elemenata, zavisi od odabranih materijala, ali i od kvadrature koju će ona pokrivati. Na cenu utiču i brojevi pregrada, fioka, mehanizama za otvaranje i zatvaranje, ali i broj ručica na vratima. Takođe, vrsta i debljina radne ploče, koja se kreće od tri do 15 centimetara, u zavisnosti od materijala, utiče na cenu.

Najjeftinija opcija je 120-150 evra po metru dužnom kada se posmatra lice kuhinje od najobičnije univer ploče. Ipak, univer, u zavisnosti od kvaliteta, može da košta i do 350 evra po dužnom metru. Za najjeftiniju kuhinju potrebno bar 2.000 evra.

Cene kuhinje izvedene u medijapanu kreću se od 300 do 500 evra po dužnom metru. Frontovi od medijapana mogu biti furnirani ili bojeni. Za cenu od 500 evra po metru kvadratnom može se dobiti kuhinja od medijapana u kombinaciji sa staklenim frontovima u aluminijumskom ramu i sa najkvalitetnijim okovom - šarkama i klizačima. Cene kuhinje izvedene od drveta su najskuplje i kreću se od 400 do 550 evra po dužnom metru.

UGRADNA TEHNIKA

Kuhinja po meri sa sobom nosi i kupovinu modernih ugradnih elemenata. Ugradna ploča za kuvanje u kombinaciji stakla i keramike staje 20.000 dinara, a za one indukcione treba izdvojiti najmanje 45.000 dinara. Ugradne rerne, u zavisnosti od funkcija koje nude, staju od 30.000 do čak 120.000 dinara.

Samostojeći kombinovani frižideri sa pet godina garancije mogu se pazariti već za 40.000 dinara, dok se cena ugradnih kreće od 60.000 dinara po komadu. Cena samostojećih mikrotalasnih pećnica varira od 8.000 do 15.000 dinara, a rerne koštaju od 25.000 do čak 50.000 dinara.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar