Za adaptaciju tavana potrebno najmanje 25.000 evra

Lepa i romantična, ali ih malo ko želi za život - ovako se u najkraćem može opisati pozicija koju na tržištu zauzimaju potkrovlja. Iako ponuda postoji, kako za prodaju, tako i za iznajmljivanje, građani uglavnom izbegavaju ove nekretnine. Čak i zaljubljenici u tavanski prostor odustaju od života u njemu, zbog skupog održavanja, a i zbog toga što adaptacija nekad košta duplo više nego kupovina!

nek-tavan shut_620x0

Da su potkrovlja nepopularna među građanima potvrđuju agencije koje trguju nekretninama.

- Na teritoriji prestonice trenutno su oglašena 364 potkrovlja za prodaju i 39 za izdavanje. Iako se ona mogu kupiti i za 14.000 evra, a iznajmiti najmanje za 150, prilično su nepopularna, jer su najveće mane života u takvim objektima problemi sa lošom izolacijom. Stanovi su zimi hladni, a leti pretopli.

Prema rečima naše sagovornice, a govoreći iz iskustva klijenata agencija sa kojima sarađuju, većina ljudi od kupovine ili iznajljivanja odustane kada na papir stavi sve što je neophodno da bi se prostor uredio za svakodnevni život. Stanje krova uglavnom je loše, pa je njegova adaptacija zbog prokišnjavanja prioritet pre useljenja u novi, tavanski dom.

- Lift najčešće ne ide do potkrovlja, što je jedna od prvih stavki zbog kojih zainteresovani odustanu od njega - navodi Olga Mirković Maksimović. - Takođe, ukoliko je očigledno da je potrebno zameniti stolariju u prostoru, to je dodatni minus, budući da krovni prozori mnogo koštaju. Tu je i problem funkcionalnosti zbog loših zidova i elemenata noseće konstrukcije. Smanjena je mogućnost za dobru organizaciju prostora.

Sa ovim su saglasni i stručnjaci za enterijer - moleri, parketari i radnici zaduženi za postavljanje obnovljene stolarije. Onaj ko je čvrsto rešio da mu budući dom bude "ukoso", neka se naoruža strpljenjem i - novcem.

- Ukoliko je tim radnika uigran, adaptacija može biti završena i za mesec i po dana. Cena sveukupnih poslova varira od slučaja do slučaja, ali može se reći da ceh udobnog života u potkrovlju retko kada bude manji od 25.000 evra. Realno je ako se radi kompletna rekonstrukcija da cena materijala i majstora bude oko 50.000 evra - kaže majstor Vladimir Arnaut.

Početna tačka adaptacije svakako je krov. Najjeftinija varijanta je postavljanje onog na dve vode. Uz njegovo adaptiranje ide sređivanje plafona i pregradnih zidova punjenih mineralnom vunom, što košta oko 18 evra po kvadratu. Cena uključuje materijal i "ruke".

Kako savetuje naš majstor, za krovne prozore ne treba škrtariti. Najbolje bi bilo ugraditi one koji su pod garancijom. Od kvadrature tavanskog prostora, ali i od želje vlasnika za dnevnom svetlošću, zavisi i njihov broj. Za prozore je po komadu potrebno uzdvojiti od 45 evra pa naviše, ukoliko je reč o jednokrilnom, a ako je izbor pao na dvokrilne, tu je početna cena oko 150 evra. Na ovaj trošak obavezno je dodati od 10 do 15 evra za ugradnju istih.

Ne treba zaboraviti ni mogućnost balkonskog prostora, za koji su neohodna vrata. Na vlasniku potkrovlja je da odabere da li želi jednokrilna ili dvokrilna, što bi ga najmanje koštalo 155 evra, odnosno 255, bez ugradnje. Drvena vrata za prostorije vrede najmanje 50 evra, dok sigurnosna vrata idu od 150 do 300 evra.

Slede radovi na sprovođenju struje. Najosnovniji trošak uključuje kablove, montiranje table sa osiguračima, štekera i prekidača i to do 23 evra po kvadratu. Uvođenje vode za kuhinju i kupatilo sa kompletnim "majstorijama" košta do 400 evra.

- Najjeftinije pločice mogu se pazariti za 800 dinara po kvadratu - kaže Arnaut. - Naravno, u zavisnosti od proizvođača, one mogu da se nađu i za 4.000 dinara. Na vlasniku stana je da odabere, a ugradnja košta 10 evra.

Ulaganje u potkrovlje uključuje i postavljanje podne podloge Najpovoljniji je laminat, međutim, preporučuje se da izbor ipak padne na lamelni parket. On košta oko 1.000 dinara po metru kvadratnom, bez montiranja. Njegovo postavljanje majstori rade za 200 dinara po kvadratu.

Na kraju, sledi estetika - tri evra po kvadratu za dva gletovanja i dve "ruke" krečenja. Materijal je uračunat u cenu. Čak i nosači imaju "jaču" tarifu kada je selidba nameštaja u pitanju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar