Vrtoglava cena najskuplje kuće u Banjaluci

Za najskuplju kuću u Banjaluci, koja je trenutno ponuđena na prodaju, vlasnik traži vrtoglavih tri miliona maraka (1,5 miliona evra).

Iako agenti za nekretnine, razumljivo, ne govore o razlozima prodaje ove i brojnih drugih, skupih nekretnina, u pozadini se, tvrde analitičari tržišta, kriju posledice višegodišnje recesije koja polako, ali sigurno, uzima danak u vidu prodaje "viška kvadrata".

Prema rečima agenta za nekretnine, najskuplja nekretnina je urbana vila novije gradnje. Glavni objekat čini moderno dizajnirana vila od 400 kvadrata stambenog prostora, uz koju dolazi i pomoćni objekat od 120 kavdrata, u koji su, između ostalih, stali manji stan i opremljena teretana.

Pored toga, vila, smeštena na placu od 1.100 kvadrata, uključuje i otvoreni bazen i više garaža.

Kad su cene u pitanju, drugu i treću poziciju zauzimaju dve kuće od po 500 kvadrata stambenog prostora, koje vlasnici cene na 1,25 i 1,15 miliona evra. Agenti za nekretnine kažu da njihova prodaja, ide loše.

Izuzetak od tog pravila je luksuzna predratna vila, u kojoj je svojevremeno bio smešten nemačko-francuski konzulat. Ona je bila ponuđena za prodaju po ceni od oko dva miliona maraka. Kuća je nedavno promenila vlasnika, a nepoznato je koliko je kupac uspeo da spusti cenu.

Ipak, u agenciji Re/Max žale se da ove godine nisu prodali nijednu nekretninu skuplju od 500.000 KM.

"Potražnja za ovakvim objektima, razumljivo, nije velika. Dakle, kao što ih je malo u ponudi, tako je i još manje kupaca za njih. U praksi, vlasnici takvih objekata su uglavnom bili investitori, odnosno sami su gradili te objekte, a dosta ređe kupovali“, kaže agent za nekretnine Dragan Milanović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar